× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις» στο επίκεντρο της Αλληλεγγύης Λέσβου

Συναντήσεις στελεχών της οργάνωσης στο Βερολίνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/5/2022

«Επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις» στο επίκεντρο της Αλληλεγγύης Λέσβου

Οι «συστηματικές επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη χρήση βίαιων και εξευτελιστικών πρακτικών στα ελληνικά σύνορα αλλά και οι
συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή την
κρίση στην Ουκρανία», βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων της Αλληλεγγύης
Λέσβου στο Βερολίνο. Με το βλέμμα στραμμένο στους εκατομμύρια πρόσφυγες
ενός ακόμη βάναυσου πολέμου, φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου και κομμάτων της Ευρωβουλής, παλιοί και νέοι
σύμμαχοι στον αγώνα της αλληλεγγύης συνομίλησαν με την αποστολή του Lesvos
Solidarity που επισκέπτεται τη Γερμανία με αφορμή την παραλαβή του Διεθνούς
Βραβείου Ειρήνης στις 20 Μάϊου στη Βρέμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνθήκες περιορισμού των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής των νησιών, όπου ενήλικες και παιδιά παραμένουν σε μια κατάσταση limbo, ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων της πρώτης ημέρας των επαφών του Lesvos Solidarity. Αποκλεισμένοι από τον κοινωνικό ιστό και την εκπαίδευση καθώς συχνά το αίτημα ασύλου τους απορρίπτεται με fast track διαδικασίες συνόρων στην βάση της οδηγίας που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα, οι άνθρωποι παραμένουν δέσμιοι ενός ελλιπή κρατικού μηχανισμού. Η αποστολή του Lesvos Solidarity συζήτησε ακόμα και για τις συνοπτικές και ελλιπέστατες διαδικασίες εξέτασης της ευαλωτότητας αιτούντων άσυλο που εκθέτει σε κίνδυνο και αφήνει εκατοντάδες νεοαφιχθέντες στα νησιά καθώς τους στερεί την πρόσβαση σε δικαιώματά και προστασία.
Στο αντίποδα των εχθρικών και αδιεξόδων πολιτικών στα σύνορα της χώρας μας η άμεση ανταπόκριση της χώρας μας και της Ευρώπης στην Ουκρανική κρίση, «φανερώνει το μεγάλο κενό της μεταναστευτικής πολιτικής του Νότη Μηταράκη και της Ε.Ε που χωρίζει αυθαίρετα τους πρόσφυγες σε πραγματικούς και μη».

Στον μεγάλο διάλογο που άνοιξε στο Βερολίνο συζητήθηκε η αυξημένη παρουσία αστυνομίας και σεκιούριτι μέσα στα καμπ, η καταστολή καθώς και η έλλειψη διαφάνειας και η δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην πληροφόρηση για τις συνθήκες διαβίωσης που παραμένουν αδιευκρίνιστες μετά και τον αποκλεισμό μη συνεργαζόμενων με την κυβέρνηση ΜΚΟ μέσα από τα καμπ. Οι πρακτικές αυτές που στοχεύουν στην αποτροπή και τον αποκλεισμό των αιτούντων από το δικαίωμα στο άσυλο, «σφραγίζεται» με τη δημιουργία των σύγχρονων νέων κλειστών - «ελεγχόμενων»δομών-φυλακών όπου οι αιτούντες άσυλο θα είναι “αόρατοι στη μέση του πουθενά”, όπως χαρακτηριστικά πανηγύρισε ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης.

Από τις συναντήσεις έγινε επίσης σαφές πως οι πρακτικές pushback στο Αιγαίο και τον Έβρο παραβιάζουν άμεσα τους διεθνείς και εθνικούς νόμους και δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν «κρυφές» για το ευρύ κοινό στη Γερμανία και στον υπόλοιπο κοσμο. Το χρονικό της δημιουργίας μιας άλλης, «μαύρης ζώνης» στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου που επετεύχθη με την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και την απομάκρυνση των οργανώσεων διάσωσης και βοήθειας από τις ακτές και από την θάλασσα τη ώρα που οι ελληνικές αρχές επιχειρούν συστηματικά χωρίς κανέναν έλεγχο επαναπροωθήσεις παρέμεινε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στο Βερολίνο.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου συνομίλησε με τους συνοδοιπόρους της στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών, τους ανθρώπους του Kindernothilfe E.V.(KNH) Jürgen Schübelin, Frank Misho, Katharina Draub, Christopher Vent, Ellen Schostock ενώ συμμετείχε στην δράση/διαμαρτυρία του Γερμανικού Τμήματος του KNH για τα δικαιώματα του παιδιού μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, που στόχο είχε να καταδείξει την ανισότητα στα μέτρα υποδοχής και υποστήριξης και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη κάνει διακρίσεις μεταξύ προσφύγων από την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η αποστολή του Lesvos Solidarity συναντήθηκε με βουλεύτριες του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Nadja Sthamer και Heike Engelhardt μέλη του κόμματος SPD οι οποίες δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα όσα πληροφορήθηκαν ν στις Βρυξέλλες. Η αποστολή της αλληλεγγύης Λέσβου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίσκοπο Christian Stäblein - Επίτροπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) για το θέμα της μετανάστευσης.

Η εβδομάδα έκλεισε με Εκδήλωση στην εκκλησία Heilig Kreuz - Passion Church όπου συναντηθήκαμε με φίλους και υποστηρικτές για να συζητήσουμε τις τρέχουσες δραστηριότητές μας και την κατάσταση στη Λέσβο με συντονίστρια την Ute Gniewoß.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου