× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιορτάζει ο Αγιος Ισίδωρος στο βράχο

Μια βόλτα στις φανερές και μυστικές παραλίες του ανεξερεύνητου κόλπου της Γέρας με μια «γκαζολίνα»!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ Δημοσίευση 14/5/2022

Γιορτάζει ο Αγιος Ισίδωρος στο βράχο

Ξεχωριστής ομορφιάς τα νησάκια που βρίσκονται μέσα στον κόλπο της Γέρας, ο Άγιος Βασίλειος που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Πύργοι, το βρωμονήσι, ο Καλόγερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά το εντυπωσιακότερο νησί είναι ο Άγιος Ισίδωρος που βρίσκεται κοντά στο Πέραμα με το χτισμένο ξωκλήσι και τη δυνατότητα για πικ-νικ. Στο νησάκι μπορεί κανείς να φτάσει με «γκαζολίνα» από το Πέραμα ή από την Κουντουρουδιά και σήμερα 14 Μαΐου γιορτάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Ισιδώρου που βάφτισε το νησί. Άρα τα δρομολόγια είναι συχνότερα. Τολμήστε το γιατί αξίζει τον κόπο.

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι οι δύο σπηλιές που μέσα τους υπάρχουν μικρές παραλίες. Το πιο εντυπωσιακό με αυτές τις μικρές σπηλιές είναι η διαφορετική οπτική του ηλιοβασιλέματος. Οι βράχοι της σπηλιάς σχηματίζουν ένα κάδρο, και μέσα παίρνεις το ηλιοβασίλεμα με τα νερά του κόλπο ως κάτοπτρο. Κάθεσαι στα αμέτρητα κοχύλια που έχει, αντί για άμμο, και απολαμβάνεις τη μαγική εικόνα.

Είμαστε προσεκτικοί και δεν παίρνουμε φεύγοντας τα κοχύλια. Είναι πιο χρήσιμα και ωραία στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νερά που αναβλύζουν γλυκό νερό μέσα στη θάλασσα, καθώς και η Καβουρόλιμνη με την φυσική μεγάλη τρύπα θα μπορούσαμε να τα πούμε και μικρά θαύματα της φύσης.

Ανακαλύψτε όμως και τις υπόλοιπες ομορφιές και κρατήστε στη σκέψη σας τις μοναδικές στιγμές ομορφιάς του Κόλπου της Γέρας.

Ο μικρότερος σε έκταση από τους δύο κόλπους που έχει η το νησί μας. Κρύβει πολλές εκπλήξεις, και γι' αυτό δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο.
Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τον Κόλπο Γέρας περιμετρικά με τα πανέμορφα χωριά, τα γραφικά λιμανάκια, τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τα ψαρικά και τις τοπικές γεύσεις, τα ξεχωριστά εξοχικά σπίτια γνωστά στην ντοπιολαλιά ως κατούνες. Ο ελαιώνας αγγίζει τα αλμυρά νερά δίνοντας έναν μαγικό αντικατοπτρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράκτιες λιμνοθάλασσες, ποτάμια, ρέματα, καλαμιώνες, έλη γλυκού νερού προσελκύουν πολλά πουλιά και τους φυσιολάτρες που θαυμάζουν την ποικιλομορφία της φύσης.

Αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες άλλες φανερές και άλλες καλά κρυμμένες υπάρχουν περιμετρικά του κόλπου. Το μεγαλύτερο βάθος του κόλπου βρίσκεται στο στόμιο και αγγίζει τα 30 μέτρα.

Στον Κόλπο Γέρας βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη Ιέρα που κατά πάσα πιθανότητα έδωσε το όνομα της στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόλπος Γέρας είναι γνωστός και για τα νόστιμα ψάρια του, η γνωστή Παπαλίνα, η Σαρδέλα , τα Λιθρίνια,η Μουρμούρα , οι Σουπιές τα Καλαμάρια και άλλα είδη μαζί με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά θαλασσινά δίνουν τη χαρά αλλά και την οικονομική ευχέρεια σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες. Άλλωστε είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι οι Ρωμαίοι στα «λουκούλλεια» γεύματα τους στη Ρώμη φρόντιζαν να έχουν θαλασσινά από τον Κόλπο Γέρας.

Για όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις ομορφιές του κόλπου της Γέρας μπορούν να ναυλώσουν μια «γκαζολίνα» από την Κουντουρουδιά ή από τον κόλπο της Γέρας. Σε συνεννόηση με τους καπετάνιους η εκδρομή μπορεί να περιλάβει ωραία μέρη του Κόλπου αλλά και εκτός κόλπου (Άγιο Ερμογένη ή Τάρτι )

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτισμός χρειάζεται αποδοχή και συμπερίληψη, όχι επίκριση

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μιλήσαμε με τις εκπροσώπους της «Συνεξέλιξης», μητέρες που κάνουν τη διαφορά στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χάθηκε γάτος από την περιοχή Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη

Δεν γνωρίζει να κινηθεί στην πόλη- Οσοι τον δουν να επικοινωνήσουν με την ιδιοκτήτρια