× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λιγότερες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς

Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις αποβάλλουν τους Έλληνες ναυτικούς από τα πλοία υποστηρίζει η ΠΕΝΕΝ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2022

Λιγότερες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς

Μεγάλη μείωση των αριθμού των ναυτικών που υπηρετούν στα ελληνικά και ελληνόκτητα (πλοία ελληνική ιδιοκτησία υπό ξένη σημαία) εμπορικά πλοία έδειξαν τα στοιχεία της απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Συγκεκριμένα το 2020 υπηρετούσαν 16.541 ναυτικοί από αυτούς οι 10.087 ήταν Έλληνες και οι 6.454 άλλων εθνικοτήτων. Το 2018 στα εμπορικά πλοία υπηρετούσαν 20.961 ναυτικοί, από αυτούς οι 12.042 ήταν Έλληνες και οι 8.649 άλλων εθνικοτήτων. Το 2016 εμπορικά πλοία υπηρετούσαν 21.440 ναυτικοί από αυτούς οι 12.163 ήταν Έλληνες και οι 9.277 άλλων εθνικοτήτων. Το 2020 απογράφηκαν 1072 Ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ. Το 2018 είχαν απογραφεί 1.238 πλοία και το 2016 1.235 πλοία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τα αποτέλεσματα της απογραφής που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) αναφέρει σε ανακοίνωση της: «Με τα νεότερα στοιχεία της απογραφής του 2020 επιβεβαιώνεται ότι συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας των ελλήνων ναυτεργατών και μάλιστα σε αυτή την 2ετία επιταχύνεται με ακόμη εντονότερους ρυθμούς!!

Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εφοπλιστών και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων οι οποίες συστηματικά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αποβάλλουν από την ελληνική ναυτιλία το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαρύτατες ευθύνες για αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα έχει και η πλειοψηφία της ΠΝΟ που αποδεικνύεται παντελώς ανύπαρκτη και ανίκανη να υπερασπίσει και αυτές ακόμη τις θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να ελλοχεύει άμεσα πλέον ο κίνδυνος αφελληνισμού σε όλες τις κατηγορίες πλοίων!!!

Όμως πέρα από την ανικανότητα εκείνο το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής αντίστασης σε αυτή την πολιτική είναι το σαθρό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην ΠΝΟ και το πάνω χέρι είχαν και έχουν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους!  

Για την αντιστροφή  αυτής της εφιαλτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η ανάγκη ριζικής αλλαγής στον συσχετισμό δυνάμεων, είναι η οργάνωση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, η πάλη για τα δικαιώματά μας και την περιφρούρηση των θέσεων εργασίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή είναι υπόθεση των ναυτεργατών και μόνο όταν οι ίδιοι συνειδητοποιήσουν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν μπορούν να φέρουν τα κάτω πάνω!

Σε αυτή την γραμμή πορεύεται με συνέπεια η ΠΕΝΕΝ αναδεικνύοντας καθημερινά τον σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο των ναυτεργατών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους!»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία