× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι στρατιωτικοί δεν είναι κομπάρσοι για όλες τις δουλειές»

Στα προβλήματα που απασχολούν τους ένστολους εργαζόμενους στον ελληνικό στρατό αναφέρθηκαν ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕΣ Αν. Τσουκαράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου Ι. Παπαπαναγιώτου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/5/2022

«Οι στρατιωτικοί δεν είναι κομπάρσοι για όλες τις δουλειές»

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση  για τα ζητήματα που απασχολούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι εργαζόμενοι του ελληνικού στρατού στη Λέσβο διοργανώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία  Ενώσεων  Στρατιωτικών σε συνεργασία με την Ένωση Στρατιωτικών Λέσβου σήμερα Παρασκευή στις 7  το  απόγευμα στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» στο «Ν» 99 fm ο τέως πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ανέστης Τσουκαράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου Ιωάννης Παπαπαναγιώτου, αναφέρθηκαν στη δραστηριότητα του συνδικαλιστικού οργάνου των στρατιωτικών το οποίο όπως είπαν καλύπτει όλους τους έμμισθους του ελληνικού στρατού, ανεξαρτήτως βαθμού και αξιώματος.

Όπως ανέφερε ο κος Τσουκαράκης οι στρατιωτικοί  είναι και αυτοί εργαζόμενοι, με δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι και το συνδικαλιστικό τους όργανο φροντίζει για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών ώστε να υπάρχει ικανοποίηση και καλές συνθήκες εργασίας όπως άλλωστε προσπαθούν όλα τα σωματεία και οι ενώσεις εργαζομένων στη χώρα μας.

«Για παράδειγμα όταν έγινε η περικοπή των μισθών των στρατιωτικών την περίοδο των μνημονίων, κάποιος έπρεπε να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στο δικαστήριο για να δικαιωθούν οι στρατιωτικοί που υπέστησαν μειώσεις πρώτοι από όλους τους εργαζόμενους. Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει φυσικά η ηγεσία του στρατού, το έκανε όμως το συνδικαλιστικό όργανό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου Ιωάννης Παπαπαναγιώτου για την οργάνωση που υπάρχει στη Λέσβο και τις ενέργειες που γίνονται κατά καιρούς για διάφορα θέματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς του νησιού μας, επισήμανε το ζήτημα της αντικατάστασης του αμιάντου που υπάρχει σε πολλές εγκαταστάσεις στρατοπέδων. Όπως τόνισε το ζήτημα μπήκε στη βουλή μέσα από ερωτήματα που κατέθεσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα πραγματοποιηθούν μελέτες και θα υπάρξει αντικατάσταση των υλικών αυτών.

«Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες συγκεντρώνονται δεκάδες ένστολοι εργαζόμενοι. Υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντικατάστασης μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει κάτι. Ως Ένωση θα επανέλθουμε και το επόμενο διάστημα στο θέμα ώστε το συντομότερο δυνατόν το φαινόμενο να περιορισθεί αν όχι να εξαλειφθεί εντελώς».

Οι κύριοι Τσουκαράκης και Παπαναγιώτου αναφερόμενοι στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς σήμερα ο στρατός ασχολείται με διάφορα αντικείμενα και δραστηριότητες τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τον αντικείμενο το οποίο πρέπει να υπηρετεί και δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε από τον Ιωάννη Παπαπαναγιώτου η δραστηριοποίηση του στρατού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών, κάτι το οποίο όπως είπε γινόταν για πολλά χρόνια και κούρασε σημαντικά το προσωπικό της Λέσβου. «Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

«Δυστυχώς σημείωσε, ο τέως πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, ο στρατός και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό για κάθε εργασία. Σβήνουμε φωτιές το καλοκαίρι, φτυαρίζουμε χιόνι το χειμώνα και μοιράζουμε σάντουιτς στους αποκλεισμένους της Αττικής Οδού και κάνουμε ακόμη και τους κομπάρσους σε ταινία. Το τελευταίο απίστευτο γεγονός έγινε στη Θεσσαλονίκη όπου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας του Χόλιγουντ με γνωστούς πρωταγωνιστές, έπαιξαν ως κομπάρσοι στελέχη του στρατού μας ενώ χρησιμοποιήθηκε και εξοπλισμός. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ρόλος του στρατού δεν είναι να μπαλώνει τρύπες σαν φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά να υπερασπίζεται τα εδάφη της πατρίδας μας και να δουλεύει πάνω σε αυτό το αντικείμενο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους, οι κύριοι Τσουκαράκης και Παπαπαναγιώτου αναφέρθηκαν και στο ζήτημα των αμοιβών για τα λεγόμενα βραδινά, τα οποία θεσμοθετήθηκαν μεν από την πολιτεία, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίησή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ένας Υπουργός μας στέλνει στον άλλο, σημείωσε ο Αν. Τσουκαράκης, προσθέτοντας πως είναι ζήτημα μιας υπογραφής την οποία όμως κανείς δεν θέλει να βάλει»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο