× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με 2,5 ευρώ στο Δικελί για ψώνια!

«Πατείς με πατώ σε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης χθες για ένα επιδοτούμενο από τους Τούρκους εισιτήριο προς το παζάρι στο Δικελί

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/7/2019

Με 2,5 ευρώ στο Δικελί για ψώνια!

Σκηνές απείρου κάλους χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης όταν περίπου 380 Μυτιληνιοί και Μυτιληνιές πέρασαν στο Δικελί της Τουρκίας, προκειμένου να ψωνίσουν από το παζάρι της αντικρινής Μικρασιατικής πόλης. Κι αυτό γιατί πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Δικελί και οι οποίοι έμειναν έξω από το πλοίο κυριολεκτικά ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ για ένα εισιτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αστείο εισιτήριο των 2,5 μόλις ευρώ, κατά τι λιγότερο για μετ’ επιστροφής εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών στη Μυτιλήνη, αποτέλεσε το «δόλωμα» ώστε για μια ακόμα φορά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάποιοι μιλάν και για εκατοντάδες χιλιάδες, να διαρρεύσουν από τη χειμαζόμενη αγορά της Μυτιλήνης στην τουρκική. Οι πάντες βέβαια γνωρίσουν ότι το ταξίδι αυτό κυριολεκτικά επιδοτήθηκε από Τούρκους εμπόρους που στο πρόσωπον των Μυτιληνιών επισκεπτών βρίσκουν έναν πολύ καλό αλλά και καθόλου απαιτητικό πελάτη!

Στο Δικελί ακριβώς απέναντι από τη πόλη της Μυτιλήνης, μια τουρκική πόλη που δεν διακρίνεται για την ποιότητα της αγοράς της, κάθε Τρίτη λειτουργεί παζάρι με κάθε λογής προϊόντα. Θεσμός πολύ συνήθης στην Τουρκία όπου σε κάθε πόλη μια φορά την εβδομάδα διοργανώνονται υπαίθριες αγορές. Φυσικά μιλάμε για προϊόντα που πουλιούνται σε υπαίθριες τέντες ενώ πολλά από τα ρούχα είναι τα γνωστά «κινέζικα» που πουλιούνται σε τιμές ανάλογες της Ελλάδας. Αυτή τη φορά όμως το «δέλεαρ» ήταν και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή όπου όσοι ήθελαν από τους Έλληνες επισκέπτες μετακινήθηκαν δωρεάν και απ’ όπου πραγματοποίησαν όπως έγινε γνωστό πολλές αγορές.

Όπως είναι γνωστό. το δρομολόγιο προς το Δικελί προς τόνωση της αγοράς της πόλης θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη αντί 12,5 ευρώ χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι κατά τακτά διαστήματα δε θα γίνονται και προσφορές όπως η χθεσινή.

Πώς ειδοποιούν;
Πάντως παράγοντες της αγοράς στη Μυτιλήνη μιλούσαν σήμερα έκπληκτοι για τη διάδοση της είδησης των 2,5 ευρώ ιδιαίτερα σε χωριά και μάλιστα σε απομακρυσμένα χωριά της Λεσβιακής υπαίθρου. «Δεν αποκλείεται να υπάρχουν αμειβόμενοι συμπατριώτες μας που αναλαμβάνουν να διαδώσουν στα χωριά την είδηση των προσφορών. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς με μηδενική διαφήμιση κάπου 500 άτομα θέλησαν να πάνε σε ένα προορισμό που κανείς δεν γνώριζε».
Ας σημειωθεί ότι η γραμμή προς το Δικελί έγινε στο παρελθόν προσπάθεια να λειτουργήσει αλλά ανεπιτυχώς. Ακόμα και η δρομολόγηση του πλοίου «Κωνσταντίνος» από τη ΝΕΛ είχε αρνητικά αποτελέσματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία