× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αναρμόδιοι που μας κυβερνούν

Γράφει ο: ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2022

Οι αναρμόδιοι που μας κυβερνούν

Διαβάζω έκπληκτος ΣΤΟ ΝΗΣΙ, πως ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, δηλώνει αναρμόδιος να εντάξει στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της Μυτιλήνης, επιβεβαιώνοντας απλώς,  ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης, διακόπτεται τους θερινούς μήνες. Συμβουλεύει όμως ταυτόχρονα  τον βουλευτή και κατά συνέπεια τους Λέσβιους, να πείσουν τους πλοιοκτήτες να περιλάβουν το νησί τους στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι έτσι ανενδοίαστα, ξεδιάντροπα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη απάντησε ο υπουργός ναυτιλίας. Που διαθέτει και Γενική  Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Τι να την κάνει; Για μια νταμπέλα χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αντικείμενο;

Ο υπουργός ναυτιλίας, δηλώνει αναρμόδιος μη γνωρίζοντας την ρήτρα νησιωτικότητας που καθιερώνει ο νόμος 4150/2013, εναρμονιζόμενος με το άρθρο 101 του ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή στην ουσία μη ενδιαφερόμενος για τον τομέα τον οποίο υποτίθεται ότι διοικεί και ελέγχει.

Δεν μπορεί δηλαδή να κατανοήσει ότι τα νησιά και ιδίως η Λέσβος χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια  και μέριμνα, ώστε να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη διαρκείας και όχι ευκαιριακές και εν πολλοίς πολιτικάντικες  αντιμετωπίσεις  της οικονομικής τους υστέρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν γνωρίζει ο υπουργός ναυτιλίας ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) έχουν εκπονήσει ειδικά προγράμματα ανάπτυξης των νησιών τους, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. «Που δεν αποτελεί μια προνομιακή μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών,  αλλά επιβάλλεται από την διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου ώστε να καμφθούν οι γεωγραφικές ,φυσικές και οικονομικές ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται» ( Πρ. Μανωλάκης- Άποψη).

Πού λοιπόν είναι αρμόδιος ο κύριος υπουργός. Στο να πηγαίνει στις δεξιώσεις  των εφοπλιστών και να κουβεντιάζει μαζί τους τα «προβλήματα» που τους απασχολούν; Να λέει ναι, σε ότι του ζητούν; Να μην αντιδρά στις επιδιώξεις τους; Επιδοτείται λέει η γραμμή Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης ως άγονη την περίοδο  Σεπτεμβρίου-Μαϊου, όταν  το σαββατιάτικο καράβι είναι ντίγκα και δε βρίσκεις εισιτήριο. Και δεν επιδοτείται την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, οπότε και ακυρώνεται η γραμμή, γιατί οι πλοιοκτήτες τα θέλουν όλα. Και κέρδη και επιδοτήσεις. Και δεν μπορεί (δεν θέλει δηλαδή) ο υπουργός να τους υποχρεώσει να καλύψουν την γραμμή, ελέγχοντας τις εισπράξεις τους για όλη τη χρονιά.

Πιέστηκε η κυβέρνηση στην οποία μετέχει ο κατά δήλωσή του, αναρμόδιος υπουργός, όταν η  (άλλη άσχετη) Ε.Ε. σκέφτηκε να επιβάλλει «κυρώσεις» και στα δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Γιατί πλήττονται έτσι τα συμφέροντα των φίλων και υποστηρικτών της εφοπλιστών. Και εναντίον της Ρωσίας στους αποκλεισμούς  και μαζί της στην επίτευξη κερδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού ναυτιλίας, μας κυβερνούν αναρμόδιοι, άσχετοι  και ανίκανοι. Που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του λαού και που κατά τον δημοσκόπο κ. Παναγόπουλο, προηγούνται  στις προτιμήσεις του κόσμου.

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, που θα έλεγε και ο  Λουίτζι Πιραντέλο.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*