× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανδρών επιφανών και... η Λήμνος τάφος

25 Απριλίου εθνική επέτειος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στα Συμμαχικά νεκροταφεία της Λήμνου του Αυστραλιανού και Νεοζηλενδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος της Καλλίπολης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 25/4/2022

Ανδρών επιφανών και... η Λήμνος τάφος
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Δυο Συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, ένα στον Μούδρο και ένα στο Πορτιανού, με συνολικά 224 θαμμένους εκεί Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες τιμούν σήμερα την 25η Απριλίου ημέρα έναρξης της απόβασης στην Καλλίπολη το 1915. Την εθνική επέτειο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, την ANZAC DAY, ημέρα προς τιμήν του Αυστραλιανού και Νεοζηλενδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος (Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC) που συμμετείχε με πολλές εκατοντάδες, χιλιάδες νεκρούς σε αυτή την αιματηρή πολεμική σύγκρουση στην είσοδο των στενών του Ελλησπόντου στη διάρκεια του Α παγκόσμιου πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΑΝΖΑC, συγκροτήθηκε στα τέλη του 1914 στην Αυστραλία που συνέδραμε μαζί με την άλλη λεγόμενη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη στον Α παγκόσμιο πόλεμο ως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Αρχικά το αποτελούσαν δύο ταξιαρχίες, η 1η αυστραλιανή Ταξιαρχία πεζικού και η Ταξιαρχία Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Επίσης, στο σώμα μετείχαν μονάδες μηχανικού, τραυματιοφορέων και συλλογής τραυματιών, μεταφορικά μέσα και υπαίθριο μαγειρείο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έφθασε στη Λήμνο το Μάρτιο του 1915 μέσω Αιγύπτου, με δύναμη αρχικά 3.200 ανδρών, δύναμη που στη συνέχεια πολλαπλασιάσθηκε. Από τις 25 Απριλίου του 2015 πρώτη μέρα των επιχειρήσεων ως το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου συμμετείχε σε δεκάδες απόπειρες απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης, που αποκρούσθηκαν από τουρκικές δυνάμεις με επικεφαλής τον άγνωστο τότε Συνταγματάρχη Μουσταφά Κεμάλ (τον μετέπειτα Ατατούρκ) που ενίσχυαν γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

Χιλιάδες τραυματίες, υπολογίζεται περισσότεροι από 4.000, νοσηλεύτηκαν με τη συνδρομή 96 Αυστραλίδων νοσοκόμων, στη Λήμνο που αποτελούσε τη βάση των Συμμαχικών Δυνάμεων.  Σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί Λήμνου, καθώς και σε πλοία πέθαναν 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες. Μαζί και πολλοί άλλοι Αφρικανοί, Ινδοί και φυσικά Άγγλοι στρατιώτες που όλοι θάφτηκαν στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, μαζί της και το ANZAC, αποχώρησε τελικά τον Ιανουάριο του 1916 από τη Λήμνο και επέστρεψε στις βάσεις της μέσω Αλεξάνδρειας. Ηττημένη και αποδεκατισμένη. 

Από τότε η 25η Απριλίου, η ANZAC DAY, ημέρα προς τιμήν του Αυστραλιανού και Νεοζηλενδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος έγινε η εθνική επέτειος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Αφού η τόσο πολύ απομακρυσμένη από την πατρίδα στρατιωτική παρουσία και η ένταξή τους σε μία συμμαχική ομάδα θεωρείται σφυρηλάτησε την εθνική τους συνείδηση και ενίσχυσε την έννοια της εθνικής τους ταυτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λήμνο εδώ και 25 περίπου χρόνια, από  το 1998 ξεκίνησαν εκδηλώσεις με πρωτοβουλία Λημνίων μεταναστών της Αυστραλίας. Στις εκδηλώσεις μετέχουν οι τοπικές αρχές, οι πρέσβεις Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Αγγλίας, Ινδίας και άλλων χωρών, των οποίων στρατιώτες είναι θαμμένοι στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία. Σε ανάμνηση της ζωής στη Λήμνο, η ονομασία του νησιού δόθηκε σε προάστιο στην πολιτεία Βικτόρια. Ενώ ένα αυστραλιανό μνημείο στην είσοδο του λιμανιού του Μούδρου έχει στηθεί, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους «Ήρωες της Λήμνου» και στους ισχυρούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Λήμνου. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στην Αυστραλία πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Ενώ εγκαινιάζεται στη Βικτόρια έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες εποχής από τη Λήμνο. Τέλος πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση χρηματοδοτεί με το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων τη δημιουργία ανοικτού μουσείου των ANZAC στη Λήμνο.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ