× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Mε επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον Οδυσσέα Ελύτη

Συμμετείχε η Ρίτα Αντωνοπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2022

Mε επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον Οδυσσέα Ελύτη

Μεγαλειώδης ήταν η ημερίδα – καλλιτεχνική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ. Από νωρίς το απόγευμα κόσμος, όλων των ηλικιών, προσήλθε στο Δημοτικό Θέατρο, με την αναμνηστική πρόσκληση για το μεγάλο μας ποιητή.

Η έναρξη έγινε με το χαιρετισμό της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή νομού Λέσβου του ΚΚΕ, που παραθέτουμε:

«Εκ μέρους της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση ημερίδα αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Αποτελεί για εμάς πρόκληση αλλά και στόχο η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, οι μορφές των γραμμάτων και των τεχνών που λάμπρυναν αυτή την ιστορία, με ιδιαίτερο στόχο την ενασχόληση έστω και την πρώτη επαφή της νεολαίας μαζί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδιώκουμε σήμερα, να φωτίσουμε πτυχές του έργου του Ελύτη, μαζί με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς στη φόρμα και το περιεχόμενο, που ταυτίστηκαν με τα πάθη και το δράμα του ελληνικού λαού αλλά και με τον ύμνο στον έρωτα και την ομορφιά που ξεφεύγει από μια ‘’τυπική’’ διαφήμιση του ωραίου στη χώρα μας, στο Αιγαίο, στη Λέσβο που ο ποιητής ανέδειξε στο πλαίσιο της οικουμενικότητας και όχι κόντρα στην οικουμενικότητα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εμβέλεια της ποίησής του, απλώθηκε έξω από τα σύνορα.


Γνωρίζουμε ότι αυτό το εγχείρημα είναι απαιτητικό και δύσκολο, ενώ σε καμία περίπτωση δε φιλοδοξούμε ούτε μπορούμε να εξαντλήσουμε το κεφάλαιο Ελύτης σε μια ημερίδα. Μπορούμε όμως να εξερευνήσουμε σε ένα βαθμό την τεχνοτροπία, τη γοητεία των στίχων και την ιδιαίτερη διαπλοκή τους.

Μπορούμε ακόμη περισσότερο να αναδείξουμε εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν το πάντρεμα στίχου και μουσικής σύνθεσης, σα γένεση ενός έργου από τα σπλάχνα της λαϊκής οργής, που σαν ορθώνεται επιστρέφει στα λαϊκά χείλη, σε στιγμές μάλιστα που η λαϊκή οργή έγινε αντίσταση, έγινε αγώνας, με στόχο το ξέφωτο, με στόχο τον ήλιο, με στόχο τον ουρανό ακόμα και μέσα σε συνθήκες μαύρης αντίδρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, η προοδευτική καλλιτεχνική έμπνευση συμβάλλει καθοριστικά στο μπόλιασμα του ηθικού που έχει ανάγκη ο μπροστάρης, ο νέος αγωνιστής όσο υπάρχει το σύστημα που γεννά πόλεμο, φτώχεια και προσφυγιά. Από αυτή τη σκοπιά η επιλογή του χρόνου της εκδήλωσης μόνο τυχαία δεν είναι. Γιατί και σήμερα οι συνθήκες επιβάλλουν την πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να γυρίσει ο ήλιος. Και ο ήλιος γυρνά, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

Η σημερινή εκδήλωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συνέχεια στις πρωτοβουλίες και στον τομέα του πολιτισμού, που έχει πάρει το Κόμμα μας. Άλλωστε ο πολιτισμός είναι πολιτική πράξη. Αυτό αναδείχτηκε στα επιστημονικά συνέδρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκαν για το Μπρεχτ, το Βάρναλη, το Ρίτσο, το Χικμέτ. Αυτό αναδεικνύεται συνολικά στη δράση και παρέμβαση του Κόμματός μας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας, του θεσμού του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αλλά και των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ που πέρυσι φιλοξένησε το νησί μας.

Θέλουμε από αυτό το βήμα να ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων όλους τους εισηγητές, που με ιδιαίτερο μεράκι και τόλμη συγκρότησαν το βασικό κορμό της ημερίδας με τις εισηγήσεις τους. Ευχαριστούμε τον Ηλία Καράβολα, το Δημήτρη Πατίλα, τον Παναγιώτη Σκορδά, το Μάρκο Σκούφαλο.Ευχαριστούμε τον Κλεομένη Τζανέτο, που συνέβαλε, με τη μακρά του εμπειρία, στην επιμέλεια και συντονισμό των απαγγελιών όπως και την Κατερίνα Κομνηνάκα, τη Μάγδα Μαρμάρου, την Πέγκυ Χατζημιχαήλ, για τη συμμετοχή τους σ’ αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θερμά ευχαριστούμε τη Ρίτα Αντωνοπούλου και το Μανόλη Ανδρουλιδάκη, που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσής μας, για την επιμέλεια και εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος που θα παρακολουθήσετε, με τη συμμετοχή της χορωδίας Λουτρόπολης Θερμής, την οποία ευχαριστούμε θερμά όπως και το μαέστρο της Μάριο Λέλεκα.Ευχαριστούμε ακόμα όλους όσους συναντήθηκαν μαζί μας, φιλολόγους, καθηγητές, πανεπιστημιακούς, μουσικούς και συνέβαλλαν με τη γνώμη τους για την τελική διαμόρφωση του προγράμματος.
Ευχαριστούμε τέλος τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που δούλεψαν για την προβολή της εκδήλωσης, για να λυθούν όλα τα πρακτικά θέματα διεξαγωγής με σεμνότητα και αυταπάρνηση. Καλή θέαση και ακρόαση. Ας αποτελέσει η σημερινή μέρα μια ακόμα ώθηση για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
Εκ μέρους της Τ.Ε. εκφράστηκαν οι ευχαριστίες στο Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν θεματικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα:
Ο Μάρκος Σκούφαλος ανέλυσε το ζήτημα «Η γλώσσα της ποίησης στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, ο ρόλος της στο έργο του Ελύτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρότι ο Ελύτης δεν ήτανε στρατευμένος δημιουργός, ανταποκρίθηκε με εντιμότητα στις προκλήσεις του καιρού του και ανεξάρτητα από τις φόρμες που χρησιμοποίησε, δεν έμεινε ασυγκίνητος και αμέτοχος στο κοινωνικό γίγνεσθαι, συνδέοντας διαλεκτικά τη φόρμα με το περιεχόμενο, ωθώντας την ανθρώπινη κοινωνική συνείδηση κριτικά προς τα μπρος, στα μνημειώδη του τουλάχιστον έργα, ανελίσσοντας την σε επίπεδα που μπορεί να αποτελέσει μαζί με τις άλλες προϋποθέσεις υλική δύναμη».
Ο Ηλίας Καράβολας, παρουσίασε τη θεματική «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας, ένα λαϊκό ο-ρατόριο», επικεντρώνοντας στη λυρικότητα, στους συνειρμούς, στην αναφορά στο ανθρώπινο συναίσθημα και λογική μέσα από τους στίχους του ποιητή.
Ο Παναγιώτης Σκορδάς μίλησε για τη ‘’γοητεία του απρόβλεπτου’’, αναδεικνύοντας τις ‘’εκπλήξεις’’ που επιφυλάσσει η ποίηση του Ελύτη, τόσο στο χειρισμό της γλώσσας, όσο και στα κρυφά νοήματα, ανθολογώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από το έργο του. Στο φουαγιέ του Θεάτρου, φιλοξενήθηκε η έκθεση της συλλογής του Παναγιώτη Σκορδά, με τα πεζά του Ελύτη.
Σε κλίμα συγκίνησης και διαδραστικότητας με το κοινό, ο Δημήτρης Πατίλας εισηγήθηκε με τη θεματική ‘’Ελύτης – Ρίτσος: Αναλογίες’’ σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα: ‘’Κοινό στοιχείο των δύο ποιητών, από διαφορετικές αφετηρίες, είναι η ικανότητά τους, να βγαίνουν εκτός πλαισίου, εκτός των κανόνων που συμβατικά έχουν τεθεί, από το σύστημα, από τη ρουτίνα, από τη συνήθεια.’’
Εκ μέρους της Τ.Ε. η Μαρία Βουλβούλη, ανέδειξε τη σημασία της επίδρασης του κοινωνικού γίγνεσθαι στην καλλιτεχνική δημιουργία, και την ‘’τέχνη ως αιχμή του δόρατος για την κοινωνική αλλαγή’’ επικεντρώνοντας στο ‘’Άξιον Εστί’’.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες, με την επιμέλεια του Κλεομένη Τζανέτου, εκτέλεση του ιδίου καθώς και των: Κομνηνάκα Κατερίνα, Μαρμάρου Μάγδα, Χατζημιχαήλ Πέγκυ.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αποτέλεσε το μουσικό πρόγραμμα με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, το Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με τη συμμετοχή της χορωδίας Λουτρόπολης Θερμής υπό το μαέστρο Μάριο Λέλεκα. Το κοινό τραγούδησε μαζί με τους καλλιτέχνες τους στίχους του ποιητή σε κλίμα αισιοδοξίας και συγκίνησης. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ερμηνεία του τραγουδιού ‘’της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ’’, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, μέσα σε ρυθμικό χειροκρότημα και με το κοινό όρθιο.

Κατά την είσοδο διακινήθηκε ο Ριζοσπάστης από μέλη της ΚΝΕ και έγινε κάλεσμα στον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου