× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γυναίκες συγγραφείς –βιβλία για όλες τις ηλικίες

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 5/3/2022

Γυναίκες συγγραφείς –βιβλία για όλες τις ηλικίες

ΛΟΓΙΚΗ και ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ είναι ο τίτλος του υπέροχου βιβλίου της Τζέιν Όστεν, που πρωτοεκδόθηκε το 1811, στην Αγγλία. Τότε που οι γυναίκες παντρεύονταν πολύ νέες! Οι ηρωίδες της ιστορίας αν και ζούσαν σε μια πολύ διαφορετική εποχή, ίσως έχουν κάποια κοινά με τις σημερινές αναγνώστριες. Πρόκειται για ένα βιβλίο από εκείνα που φέρνει τα παιδιά κοντά στα διαμάντια της κλασικής λογοτεχνίας. Είναι διασκευασμένο από την Τζοάνα Νέιντιν, εικονογραφημένο από την Εγκλαντίν Κέλμανς, και μεταφρασμένο από την Ράνια Μπουμπούρη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, όπως και άλλα έργα της Τζέιν Όστεν. Για παιδιά από 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο λόγια για την υπόθεση: Όταν ο πατέρας της Έλινορ και της Μάριαν Ντάσγουντ, φεύγει από τη ζωή, εκείνες αναγκάζονται ν’ αφήσουν το πολυτελές σπίτι τους και να εγκατασταθούν σε μια μικρή αγροικία. Η Έλινορ, πρέπει να αποχωριστεί εκείνον που αγαπάει, ενώ η Μάριαν, ερωτεύεται έναν γοητευτικό –αλλά εντελώς ακατάλληλο– νέο. Οι δύο αδελφές θα χρειαστούν η μία τη στήριξη της άλλης για να αναζητήσουν την ευτυχία. Θα καταφέρουν όμως ποτέ να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στη λογική και στην ευαισθησία;

Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος», εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά από 6 ετών, τόσο το κείμενο που ψυχογραφεί τα παιδιά και τις συμπεριφορές τους στις μέρες μας, της Amelie Javaux, και πολύ καλή εικονογράφηση της Annick Masson, απόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου, ένα καλοστημένο βιβλίο από τις εκδόσεις δεσύλλας. Προσεγγίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας. Είναι αφιερωμένο-γραμμένο από την συγγραφέα, ‘’Για κάθε παιδί που συναντά έναν κακό λύκο στην αυλή του σχολείου.

Δύο λόγια για την υπόθεση: Δεν έχουν μόνο τα παραμύθια κακό λύκο. Έχει έναν και το σχολείο μου. Τη λένε Άγκνες και τριγυρίζει με την αγέλη της.
Για να βάλω ένα τέλος στις κοροϊδίες της και να βρω κι εγώ φίλους, έφτασα να γίνω κι εγώ… «λύκος». Στο σχολείο, η Σάρλοτ ακούει λέξεις που κόβουν σαν δόντια κοφτερά, κι έτσι νιώθει έναν κόμπο που όλο μεγαλώνει. Θα βρει άραγε τρόπο να νικήσει τον φόβο και τον θυμό;

Το μυστικό του κολλητού μου της Μαρίας Ρουσάκη, σε πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια, για παιδιά από 9 ετών, από τις εκδόσεις Κέδρος, από όπου κυκλοφορεί ομοίως από τους ίδιους δημιουργούς, και ‘’ Το μυστικό της κολλητής μου’’, μιας και το θέμα της φιλίας αλλά και των μυστικών, είναι πολύ σημαντικά.

Δύο λόγια για την υπόθεση: Η Νένη, θέλει να είναι πάντα καλή φίλη. Θέλει να κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά των άλλων. Όμως, με τη συμμετοχή της στη λέσχη ανάγνωσης και στην ομάδα ποδοσφαίρου, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο μυστικό. Το μυστικό του φίλου της του Νεοκλή. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη «μάχη των φίλων». Πώς θα σταθεί άξια απέναντι στον Νεοκλή, χωρίς να χάσει και τα δικαιώματά της; Ίσως τα καταφέρει κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας ιστορίες του παππού της ή τρώγοντας τα μοσχομυριστά ρολάκια κανέλας της αγαπημένης της γειτόνισσας, της κυρίας Θέκλας.

ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, της βραβευμένης από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά Κατερίνας Δημόκα, με τις υπέροχες εικόνες της επίσης βραβευμένης εικαστικού από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Ράνιας Βαρβάκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στον αστερισμό μιας αλλιώτικης φιλίας, για παιδιά από 10 ετών, που διαβάζεται ευχάριστα από όλους όσους έχουν ζωντανό το παιδί μέσα τους, όποια ηλικία και να έχουν. Από τις ιστορίες που ζεις δυνατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο λόγια για την υπόθεση: Στην απομονωμένη Σκύρο, μεγαλώνει ο 13χρoνος Λάμπρος, ένα έξυπνο, τίμιο και ευαίσθητο παλικαράκι, γιος του ψαρά καπετάν Μανόλη και της Δέσποινας, που δεν ζει πια. Η λατρεία του για τη θάλασσα τον έλκει ξανά και ξανά στο πέλαγος. Σε μία από τις καταδύσεις του βρίσκει ένα ασυνήθιστο αρχαίο άγαλμα. Ένα παράξενο άγαλμα με άγνωστη ταυτότητα… Αγόρι ή κορίτσι απεικονίζει το άγαλμα; Τι σχέση έχει ο Όμηρος, στον οποίο έχει ο Λάμπρος αδυναμία, όπως και η φιλόλογος μητέρα του φίλου του, που τον επηρεάζει θετικά; Το ανασύρει αυτό το άγαλμα με τη βοήθεια του φίλου του, του Ταξιάρχη. Η τύχη του παράξενου αγάλματος δίνει νόημα στην ζωή του. Θα έρθει σε ρήξη με τον πατέρα του τον ίδιο, αφού ο πατέρας, που έχει σκληρύνει μετά τον θάνατο της γυναίκας του, επιθυμεί να πουλήσει το άγαλμα, για καθαρά οικονομικούς λόγους, σε αρχαιοκάπηλους. Το άγαλμα θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς! Ο Λάμπρος ωστόσο, θα ανακαλύψει εκείνο το καλοκαίρι την δύναμη που είχε μέσα του και δεν το ήξερε! Οι ανατροπές θα έρθουν και θα είναι ευχάριστες!

Μένουμε στο Αιγαίο, μέσα από το βιβλίο της Μυτιληνιάς συγγραφέως Συμώνης Κατραμάδου, Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΜΟΥ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.
Δύο λόγια για την υπόθεση: Τον 1ο α ι. π .Χ. οι Ρωμαίοι έχουν κατακτήσει την ελληνική γη. Στη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι θα συμμαχήσουν με τον Μιθριδάτη, όμως η επιλογή αυτή θα τους στοιχίσει ακριβά. Η Φοίβη, μια νεαρή αριστοκράτισσα, ετοιμάζεται για τον γάμο της με τον αγαπημένο της Αρίωνα. Όμως, άλλα ποθούμε εμείς κι άλλα μας γράφει η μοίρα.

Θα μπορέσει η Φοίβη να χαράξει τη ζωή που ονειρεύεται ή άλλοι θα την ορίσουν; Θα ζήσει με τον άνδρα που αγαπά ή ο κατακτητής θα κερδίσει και την ίδια; Η πορεία και η πάλη της με τις δυνάμεις που τη σκλαβώνουν είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Το ταξίδι της Ψυχής στην αναζήτηση του Έρωτα.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα: H Δρ. Συμώνη Κατραμάδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία/Γλωσσολογία και Νομικά στο ΕΚΠA. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Υπολογιστική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Αγγλίας και διδακτορικό στη Θεωρητική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Εργάζεται ως πολιτιστικός ακόλουθος με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πολιτικές και προωθεί τη συνεργασία της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την προβολή του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού στις τρίτες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον τελευταίο χρόνο εργάσθηκε για την διαμόρφωση της νησιωτικής πολιτιστικής μας πολιτικής. Έχει ζήσει για σπουδές και εργασία στην Αγγλία, στη Νότια Αφρική και στον Καναδά. Έχει εκδώσει το ιστορικό μυθιστόρημα Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – Το ταξίδι της Αταλάντας (2018, εκδόσεις Ωκεανίδα) και έγραψε το σενάριο του μουσικοθεατρικού έργου ΣΑΠΦΩ – ΚΑΛΑΝ ΣΕΛΑΝΝΑΝ που βασίζεται στο ανωτέρω μυθιστόρημα. Συμμετέχει στην έκδοση 21 Λεσβίων συγγραφέων για το 1821 με το διήγημα για μεγάλα παιδιά Η ΓΛΑΥΚΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ ΤΟΥ 1821 (υπό έκδοση, εκδόσεις. Μύθος) και ευελπιστεί να υλοποιήσει τη σειρά «Γλαύκη» με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη ναυτική μας ιστορία και την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά. Στον ελεύθερο χρόνο της ζωγραφίζει, ενώ της αρέσει και η πεζοπορία (έχει περπατήσει στις Άλπεις αλλά και στις σαβάνες της Ν. Αφρικής), το χειμερινό σκι, η ιστιοπλοΐα και οι καταδύσεις. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της γης και θα ήθελε να δει ακόμη περισσότερα. Πάντα όμως επιστρέφει στη βάση της, την Ελλάδα, και την αγαπημένη της ιδιαίτερη πατρίδα, τη Μυτιλήνη.



Με το καλογραμμένο ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου, Καλύτερα να σ’ έλεγαν Λισσάβω, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ολοκληρώνω τις βιβλίο προτάσεις μου σήμερα, αλλά και ανοίγω τις παρουσιάσεις και τα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν και που θα μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και στους τόπους της Μικράς Ασίας, και στα βιβλία που φέτος κυκλοφόρησαν με αφορμή τα 100 χρόνια από το 1922 και την Μικρασιατική καταστροφή.

Δύο λόγια για την υπόθεση: Ο Νάσιος και η Λισσάβω μεγαλώνουν στο Νησί, ένα χωριό του Ρουμλουκιού, του Ρωμιότοπου της Ημαθίας, κοντά στη λίμνη των Γιαννιτσών. Η ιστορία τους ξεκινά το 1911, όταν ακόμα ο τόπος τους είναι υπόδουλος στους Τούρκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δυο παιδιά θα ζήσουν μαζί τη μετάβαση από την Τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά οι κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις και ένας κυκεώνας γεγονότων σύντομα θα τους χωρίσουν, όταν ο έρωτας φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι. Ούτε η ξενιτιά, ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι προσωπικοί λαβύρινθοι, ούτε ακόμα κι αυτή η φυλακή δεν καταφέρνουν να σταματήσουν την επιθυμία και το όνειρο. Κι όταν τα χρόνια περνούν κι η Λισσάβω, γίνεται Λίζα, ο Νάσιος αντιλαμβάνεται πως όλα έχουν αλλάξει· τόποι, ιδέες, πολιτική, ήθη, χαρακτήρες. Και με όλα τα μυστικά που τον βαραίνουν, το όνειρό του είναι να ενωθεί μαζί της, έστω και αργά.

Πώς θα καταφέρει να σταθεί όμως εμπρός της αγνός έπειτα από όσα τον έχουν στιγματίσει; Πότε θα καταφέρει να αφομοιώσει μέσα του το μυστικό που μόνο εκείνος κατέχει;

Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τη φιλία, τη δύναμη μιας ιδέας, την περιπέτεια, όχι μόνο δυο εραστών, αλλά και μιας χώρας, της Ελλάδας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα: Η Σοφία Δημοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, η καταγωγή της όμως είναι από τα Λουσικά, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων. Εργάστηκε ως μηχανικός στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ασκεί το επάγγελμά της ως σήμερα. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση και παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Δημιουργική ανάγνωση και γραφή της πεζογραφίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει άλλα τέσσερα μυθιστορήματα, ενώ διηγήματά της έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε ηλεκτρονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης