× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων

Στη Λέσβο η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης το 1,70 και το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στο 1,30. Περεταίρω αύξηση των τιμών προβλέπεται την επόμενη εβδομάδα. Δηλώσεις πρατηριούχων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/2/2022

Ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα κινούνται οι τιμές των καυσίμων στη Λέσβο ενώ οι πρατηριούχοι του νησιού, εκφράζουν φόβους για περεταίρω αύξηση τις επόμενες ημέρες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτιά οι τιμές

Ειδικότερα σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμής της απλής Αμόλυβδης στη Λέσβο ξεκινά από 1,834 σε ένα μόνο πρατήριο στη Γέρα και φτάνει έως το 2,062 σε πρατήριο στη Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης. Στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια της Λέσβου διαθέτουν την αμόλυβδη από 1,85 έως 1,90. 

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης την ίδια ώρα, ξεκινά από 1,53 σε ένα και μόνο πρατήριο στην Παγανή Μυτιλήνης και φτάνει έως 1,802 σε πρατήριο στη Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης. Στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια του νησιού διαθέτουν το πετρέλαιο κίνησης από 1,55 έως 1,70 ευρώ το λίτρο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τώρα, έχει ξεπεράσει το 1,20 αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα το οικονομικότερο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκει κανείς σε δύο μόνο πρατήρια της Λέσβου σε Αλυφαντά και Καρά Τεπέ προς 1,22 ευρώ το λίτρο. Το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στη Δ.Ε. Ερεσού Αντίσσης προς 1,32. Στην πλειοψηφία τους πάντως τα πρατήρια του νησιού πωλούν το καύσιμο θέρμανσης από 1,25 έως 1,29. 

Η κατανάλωση και ο τζίρος στο ναδίρ

Μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Δημήτρης Βελετάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η μόνη λύση στην παρούσα φάση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ένα θέμα που συνεχώς βάζει στο τραπέζι οι Ενώσεις Πρατηριούχων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολύ φοβάμαι ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη πιο αυξημένες τιμές με την πολεμική αναταραχή που υπάρχει στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των καυσίμων διαχρονικά. Από εκεί και πέρα το ράλι ανόδου συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσει. Η κατανάλωση στα πρατήριά μας, μαζί και ο τζίρος έχουν πέσει κατακόρυφα. Οι οδηγοί βάζουν ελάχιστα καύσιμα στα οχήματά τους, ίσα ίσα για να κινηθούν για τις απαραίτητες διαδρομές.

Η ψυχολογία του κόσμου είναι πολύ άσχημη και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την αγορά. Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτή τη στιγμή αν δεν υπήρχε αυτός ο φόρος τη τιμή της αμόλυβδης δεν θα ξεπενρούσε το 1,65 το λίτρο. Οι πρατηριούχοι όλης της Λέσβου καταβάλουν προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα όμως δεν αντέχουν πλέον». 

Στα όρια τους τα μικρά πρατήρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ταμία του Συλλόγου πρατηριούχων  Τάκη Τυροπώλη, ο οποίος σημειώνει ότι οι σημερινές τιμές είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών. 

«Η ακριβότερη τιμή που θυμάμαι όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούμε στην πόλη της Μυτιλήνης είναι 1,735 η τιμή της αμόλυβδης. Ποτέ δεν φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα και πολύ φοβάμαι πως από βδομάδα η τιμή θα φύγει πάνω από τα 2 ευρώ σε όλο το νησί. 

Ο τζίρος και η κατανάλωση έχουν πέσει κατακόρυφα ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη αντιμετωπίζουν τα ανεξάρτητα πρατήρια, αυτά δηλαδή που δεν ανήκουν σε αλυσίδα εταιρειών. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές όσο θα ήθελαν και αν πληρώνουν και ενοίκιο τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα». 

Πετρέλαιο θέρμανσης μόνο στα κρύα

Την ίδια ώρα η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι αρκετά μειωμένη, με τους καταναλωτές να αγοράζουν μικρές ποσότητες από 200 έως 500 λίτρα στην καλύτερη περίπτωση, μόνο για τις περιόδους που προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ