× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μείωση κόστους παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο, μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα φέρει πρωτοποριακό σύστημα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/1/2022

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύστημα που καταγράφει τις ανάγκες που έχει κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά σε θρεπτικά στοιχεία και θα δίνει ακριβής πληροφόρηση για το ποια θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται και σε τι ποσότητα ώστε να έχει την βέλτιστη δυνατή παραγωγή καρπού, με την υψηλότερη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου; Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα ή κι ακόμη συντομότερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πιθανά όλα τα παραπάνω μοιάζουν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Huelva και το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας της Πορτογαλίας. Οι ερευνητές,  όπως γράφει το εβδομαδιαίο Ισπανόφωνο περιοδικό Mercacei, με την χρήση drones, πολυφασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν αυτό το σύστημα με στόχο να δώσουν την δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο βαθμό που χρειάζεται στα ελαιόδεντρα τους.


Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να μειωθεί ο όγκος των λιπασμάτων και χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και να αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα τους. Η λίπανση να γίνεται την χρονική στιγμή που την χρειάζεται κάθε δέντρο και στον όγκο που αυτό την χρειάζεται.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μercacei: «ένα drone  πετά πάνω από το χωράφι εξοπλισμένο με μια κάμερα που καθορίζει τα διαφορετικά φάσματα φωτός που εκπέμπεται από την ελιά. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια δομή τεχνητής νοημοσύνης που διαφοροποιεί αυτόματα διαφορετικές καταστάσεις από μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα αφομοιώνουν τις πληροφορίες που φθάνουν και δημιουργούν νέα γνώση από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για τη θρεπτική κατάσταση των ελαιόδεντρων τη στιγμή της δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες έχουν τη μορφή εικόνας στην οποία ο αγρότης μπορεί να δει καθαρά ποια άτομα χρειάζονται παρέμβαση.


Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνολογία την Ενέργεια και την Αειφορία σε δύο ποικιλίες ελιάς (Arbequina και Arbosana) σε ελαιώνες που βρίσκεται στο Elvas, στην περιοχή Portalegre του πορτογαλικού Alentejo με συνολικά 2.116 δέντρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν οι τοποθεσίες για νέες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη για Χίο ‑ Πειραιά τη Λαμπροδευτέρα

Το Νήσος Σάμος και το Νήσος Ρόδος αναλαμβάνουν να καλύψουν την αυξημένη επιβατική κίνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα