× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο άγνωστος Ταξιάρχης στο Κάτω Τρίτος

Στο βυζαντινό εκκλησάκι με τις άγνωστες τοιχογραφίες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 7/11/2022

Ο  άγνωστος Ταξιάρχης στο Κάτω Τρίτος
Το καθολικό της Μονής του Ταξιάρχη στο Κάτω Τρίτος

Ένας δρόμος μέσα από τον αρχαίο ελαιώνα πάνω από το Κάτω Τρίτος στα χωριά του Ευεργέτουλα σε οδηγεί μετά από πεζοπορία 20 περίπου λεπτών σε ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο. Από τα ελάχιστα εκείνης της εποχής στη Λέσβο.
Στο καθολικό της Μονής Ταξιαρχών στην κορυφή του λόφου με μια εξαιρετική θέα προς τον κόλπο της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρούλος με τη μορφή του Παντοκράτορα

Για τη μονή λένε οι ειδικοί περί τούτων δεν έχουν διασωθεί γραπτές μαρτυρίες. Ο μικρός μονόχωρος ναός ανήκει στο τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδή με τρούλο και η ανέγερση του τοποθετείται στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Για την τοιχοδομία του έχουν χρησιμοποιηθεί ντόπιες ακατέργαστες πέτρες.
Ανοίξτε την ξύλινη πόρτα και μπείτε μέσα.

Toιχογραφία με την Σταύρωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκπληκτοι θα βρεθείτε σε όμορφες (πλην εγκαταλειμμένες και δαύτες) τοιχογραφίες. Δύο στρώματα τοιχογραφικού διακόσμου, οι περισσότερες από τα τέλη του 17ου αιώνα. Κάτω από αυτές διακρίνονται τοιχογραφίες του 15ου αιώνα από το παλιό γυναικείο σύμφωνα με την παράδοση μοναστήρι που διαλύθηκε πριν το 1600!

Τοιχογραφία με τη μορφή του Ταξιάρχη

Δύο τμήματα του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού μπορεί να δει κανείς σήμερα στο (άγνωστο στους πολλούς αλλά τόσο σημαντικό) Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μυτιλήνης, απέναντι από τη δυτική είσοδο του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης στο ισόγειο του εγκαταλειμμένου στην τύχη του από πλευράς συντήρησης κτήριο των Φιλανθρωπικών καταστημάτων Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερείπια από τις παλιές εγκαταστάσεις του βυζαντινού Μοναστηριού 

Τα τμήματα αυτά του ξυλόγλυπτου τέμπλου στο Ταξιάρχη είναι το ένα, τμήμα επιστυλίου τέμπλου στο οποίο εικονίζεται η Μεγάλη Δέηση, έργο του τέλους του 16ου αιώνα. Το δεύτερο είναι ένα βημόθυρο, το οποίο χρονολογείται στον 18ο αιώνα.
Μέρες γιορτινές, μέρες της Σύναξης των Ταξιαρχών, των Αρχαγγέλων της Λέσβου, πάτε μια βόλτα στο ρημαγμένο, μοναχικό Ταξιάρχη του Κάτω Τρίτους. Αφήστε το αυτοκίνητο στο χωριό και περπατήστε ως εκεί.
Μετά την εκκλησιά περιδιαβείτε στα γύρω ερείπια. Λιθοριπές αρχαίες κάτι σαν σκουριά σε ετούτο τον τόπο που μαρτυρά το τι πέρασε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός