Αγρο‑οικολογικά συστήματα παραγωγής τροφής
Κύκλος σεμιναρίων από το δίκτυο Αιγιλόπας το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2021
Το δίκτυο Αιγιλόπας, για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την ανθεκτικότητα των αγροοικολογικών συστημάτων παραγωγής τροφής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Τα μαθήματα - συζητήσεις θα γίνουν με ελεύθερη συμμετοχή, διαδικτυακά, δύο φορές την εβδομάδα και θα διαρκούν ένα δίωρο (19.00 – 21.00), το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, αφιερωμένο σε διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά με παρουσιάσεις και συζήτηση.
Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική από τις σύγχρονες συστημικές κρίσεις που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά στο μέλλον, παγκοσμίως, την πρόσβαση αλλά και την επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα της τροφής. Η άνοδος της θερμοκρασίας, για παράδειγμα, η μείωση των βροχοπτώσεων και τα φαινόμενα πλημμυρών αναμένεται να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στο σύγχρονο- ήδη επιβαρυμένο από χημικά - τρόπο παραγωγής, όπως ξηρασία, ερημοποίηση, απώλεια βιοποικιλότητας και γόνιμης γης αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες: μετανάστευση, υποσιτισμός, εξαφάνιση μικρών καλλιεργητών, διακοπή περαιτέρω άμεσης σχέσης παραγωγού - καταναλωτή, αλλαγή διατροφικού μοντέλου και υποβάθμιση - έλεγχος διατροφής. Πόσο ανθεκτικά είναι τα εναλλακτικά συστήματα τροφής σήμερα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και πως μπορούν περαιτέρω να ενισχυθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις; Ποια είναι τα τελευταία επιτεύγματα έρευνας αλλά και το καταστάλαγμα της αγρο-οικολογικής σκέψης και εμπειρίας στην Ευρώπη και τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία; Ποιες πρακτικές εφαρμογές ή τρόπους διαχείρισης συστήνονται ειδικά για τη δενδροκομία, τη λαχανοκομία ή τις μεγάλες καλλιέργειες; Πως προσαρμόζονται τα είδη και οι ποικιλίες στις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος; Τι μπορούμε να σχεδιάζουμε για την τροφή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παραγωγούς και επιστήμονες ή τεχνικούς του δικτύου του Αιγιλόπα που ασχολούνται, ή πρόκειται να ασχοληθούν, με την παραγωγή βιολογικών, φυσικών, ομοιοδυναμικών ή παραδοσιακών, χωρίς χημικά, προϊόντων.
Τα θέματα που θα αναλυθούν στα σεμινάρια είναι:
-Συστημικές κρίσεις (κλιματική αλλαγή, πανδημία) και παραγωγή τροφής.
- Βιολογική γεωργία, φυσική και ομοιοδυναμική καλλιέργεια.
- Οπωρώνες, κηπευτικά, μεγάλες καλλιέργειες, ελιά.
- Αμειψισπορές, συγκαλλιέργειες, αγροοικολογικές πρακτικές.
- Διαχείριση νερού και αντιμετώπιση ξηρασίας.
- Διαχείριση εντόμων, ασθενειών και αγριοχόρτων.
- Επιλογή ειδών και ποικιλιών, παραγωγή πολαπλλασιαστικού υλικού.
- Νέες τεχνολογίες εφαρμογές και παραδοσιακή γνώση.
- Τροφή: προσβασιμότητα - επάρκεια - ασφάλεια - διατροφική αξία - αγορές.
- Εμπειρίες - συζητήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στο τηλέφωνο 2428094558.