× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο

Από 8 ετών, μέσα στην κουζίνα του Μεσοτόπου σήμερα ξεχωριστός σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλά στην «Πλατεία» για τις γεύσεις τις Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/8/2021

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο

Ο Chef, Στράτος Ιωσηφέλλης άρχισε το μαγειρικό του ταξίδι, σε ηλικία 8 ετών όπου και άρχισε να βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση «Ο Πάλλας» του Μεσοτόπου που διατηρούν µέχρι και σήµερα στην Λέσβο.  Μέχρι τις 20 Αυγούστου σερβιρει γευστικό brunch από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στον «Πάλλα». Τη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου φτιάχνει μενού για ξεχωριστά εστιατόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γευστικές χάχλες, φρέσκα αβγά, κοτόπουλο, ντόπια τυριά θα δείτε σε αυτό το ξεχωριστό brunch με smoothie πεπονιού, αλλά και τηγανίτες με μαρμελάδα σύκου. Κάπου εκεί θα τριγυρνούν και τα διδυμάκια του, στη δροσιά του καφενείου!

Σταδιακά άρχισε και η ενασχόληση µε τα µαγειρευτά φαγητά παρέα στην μητέρα και τη γιαγιά του, που του έδωσαν το έναυσµα να πειραµατιστεί και να δοκιµάσει διάφορους γευστικούς συνδυασµούς.

Αργότερα αποφοίτησε από το Τµήµα Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel και Tourism Studies «Le  Monde», έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δηµόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελµάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τοµέα της Εστίασης, έχει εργαστεί σε µια πληθώρα εστιατορίων. Μερικά από αυτά είναι το Bistro  «Quartier d’Athènes» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), η Μπυραρία «Beer on us» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant «Διόσκουροι» µε τον Chef Δηµήτρη Πολίτη ως sous-chef.

Τέλος µαζί µε το «Ελληνικό Πρωινό – Greek Breakfast» ως Consultant Chef, προωθούν µέσα από τις δράσεις τους, Γεύσεις και Αρώµατα από όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης που αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται και πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση στον Μεσότοπο, ενώ έχει επιμεληθεί ξεχωριστό μενού για τις εκδηλώσεις του Κτήματος «Οινοφόρου» μίλησε στην Πλατεία για το πώς βλέπει τη γαστρονομία της Λέσβου:

«Η κουζίνα της Λέσβου είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης μεταξύ της κουλτούρας των ντόπιων, του αποτυπώματος της τουρκοκρατίας και του πολιτισμού που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο επισκέπτης γρήγορα θα καταλάβει πως η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα και αντιστέκεται στην εισχώρηση ακραίων νεωτερισμών που θα αλλοτρίωναν τον χαρακτήρα του. Ακόμη και οι νεότερες γενιές παραμένουν ως επί το πλείστον πιστές στα παραδοσιακά μεσογειακά πρότυπα διατροφής, διατηρώντας την γεύση και την ποιότητα και εξελίσσοντας παράλληλα τις τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, η κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τρία ΠΟΠ τυριά, το κασέρι, την φέτα και το λαδοτύρι, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η μελισσοκομία είναι για τους Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης και επιτρέπουν στο νησί να απολαμβάνει αυτάρκειας σε μεγάλο βαθμό.

Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που βρίσκει κανείς στα παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί του νησιού, αλλά και στην καθημερινή κουζίνα είναι τα σουγάνια, γεμιστά κρεμμύδια, το σφουγγάτο, πρόκειται για ομελέτα φούρνου με κολοκύθι και μυρωδικά οι γκιουζλεμέδες, τηγανιτά τυροπιτάκια με ούζο και δυόσμο, οι κολοκυθανθοί, γεμιστοί είτε με φέτα, είτε με ρύζι και μυρωδικά, τα αλίπαστα με την σαρδέλα Καλλονής να ξεχωρίζει, γαύρος μαρινάτος με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, αλλά και το λαδοτύρι σαγανάκι.

Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται επίσης αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά, ξινό τραχανά,  χάχλες, πρόκειται για τραχανά σε σχήμα «φωλιάς», έτοιμο να γεμιστεί με ό,τι επιθυμεί και φαντάζεται ο καθένας, αλλά και μια αστείρευτη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στην γλυκιά παράδοση του νησιού θα βρει κανείς, επίσης,  Μπακλαβά με αμυγδαλόψιχα και ανθόνερο, τα λεγόμενα «γεμάτα», ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτού, Πλατζέτα, σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι και κανέλα, καθώς και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Η Λέσβος του απολιθωμένου δάσους, του Θεόφιλου, του Μολύβου, των αρχοντικών με την τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, της πληθώρας παρθένων παραλιών αποτελεί έκπληξη για τον επισκέπτη και η ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση υπόσχεται μια μοναδική γευστική εμπειρία!»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

Μη χάσετε την περιοδική έκθεση 1922
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη γιορτή της κούνιας στο Ακράσι...

Λουλούδια, χορός και ψησταριές στο αγαπητό έθιμο
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γονεϊκό στρες, άγονα επιδόματα

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γονεϊκότητας σε χρόνο και χρήμα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οχι smartphone κάτω των 13 ετών, όχι social media κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου