× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στην Τζίθρα και τη Μονή Κρεωκόπου

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημοσίευση 9/7/2023

Βόλτα στην Τζίθρα και τη Μονή Κρεωκόπου

Λίγο πριν φτάσουμε στην Άντισσα, στο δρόμο από την Καλλονή, θα αντικρίσουμε μια μεγάλη μεταλλική πινακίδα που ενημερώνει για το χωριό. Ξεκινάμε τον περίπατό μας από εκεί, μέσα από έναν χωματόδρομο που καταλήγει στο χωριό Τζίθρα.

Εκεί αξίζει να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 16ο αιώνα. Στο χωριό κατοικούν λιγότεροι από 10 άνθρωποι.

Η δεύτερη προτεινόμενη περιοχή είναι η Μονή Κρεωκόπου, περνώντας την Άντισσα, προς το χωριό Σίγρι, όπου σε δυο χιλιόμετρα περίπου συναντάμε στα αριστερά μας έναν χωμάτινο δρόμο.

Ξεκινώντας το περπάτημα σε μια περιοχή κάτω από τις ανεμογεννήτριες, θα στρίψουμε αριστερά στη διασταύρωση που συναντάμε. Συνεχίζοντας στην επόμενη θα πάρουμε τον δρόμο προς τα δεξιά και πολύ σύντομα θα έχουμε φτάσει σε μια μαγευτική περιοχή με άφθονα νερά, πλατάνια και υπέροχα χρώματα της φύσης. Η είσοδος της Μονής θα μας οδηγήσει σε έναν χώρο ηρεμίας και προσευχής.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Περίπου το 1300 μ.Χ. το βυζαντινό μοναστήρι που υπήρχε αριθμούσε μεγάλο αριθμό μοναχών. Μετά την πτώση του Βυζαντίου άρχισε η παρακμή του. Το 1950 χτίστηκε το ξωκλήσι και από κάτω βρίσκονται τα ερείπια του παλαιού μοναστηριού.

Το 2000 ο πολιτιστικός σύλλογος Τέρπανδρος τον ανακήρυξε σε προστάτη του και ξεκίνησε την αναστήλωση. Με δωρεές κατοίκων δημιουργήθηκε ο χώρος γύρω από το ξωκλήσι, καθώς και ο χώρος έξω από τη Μονή.
Το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με μουσική ποτό και άφθονο φαγητό, καθώς κτηνοτρόφοι του χωριού προσφέρουν πρόβατα για τη μεγάλη πανήγυρη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ