× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς θα ψήσετε το αρνί σας

Οδηγίες ψησίματος από ένα executive chef με ένα αστέρι Michelin, δύο χρυσούς σκούφους και δεκάδες άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019

Πώς θα ψήσετε το αρνί σας

Με ένα αστέρι Michelin (το 2002), δύο χρυσούς σκούφους (2006 και 2009), δεκάδες άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 43 χρόνια στο χώρο της μαγειρικής, ο executive chef, Νίκος Φωτιάδης, θεωρείται και είναι ένας από τους ειδικούς γύρω από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά, ο κ. Φωτιάδης, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μοιράστηκε τα μυστικά του ψησίματος του οβελία, που αποτελεί τον πρωταγωνιστή του κυριακάτικου τραπεζιού.

Όσον αφορά το ψήσιμο στη σούβλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης, «το αρνί δεν θα πρέπει να είναι βρεγμένο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά δεμένο στη σούβλα του, και αρχικά δεν θα πρέπει να είναι κοντά στη φωτιά ώστε να μπορέσει να πάρει όπως πρέπει τα ψησίματά του. Η φωτιά η ίδια θα πρέπει να είναι σκεπασμένη με στάχτη ώστε να εκπέμπει θερμότητα και να μην έχει φλόγα». Και προσέθεσε: «Θα πρέπει το αρνί από την προηγούμενη μέρα να είναι αλατοπιπερωμένο ώστε να μπορεί να τραβήξει καλά, να νοστιμέψει που λέμε. Θα πρέπει να έχει τρυπηθεί σωστά το κεφάλι του αρνιού ώστε να μην είναι γυρισμένο προς τα κάτω γιατί οποιαδήποτε εξοχή του αρνιού μπορεί να κάψει το σημείο εκείνο. Θα πρέπει να είναι ραμμένη η κοιλιά του ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει το σχήμα του.

Η απόσταση θα πρέπει να είναι γύρω στα 50 εκατοστά από τη φωτιά. Θα πρέπει να κάνει ένα γρήγορο γύρισμα στην αρχή ώστε οι χυμοί που βγαίνουν να μην πέφτουν κάτω αλλά να ξαναποτίζουν το σφάγιο. Αυτό θα κρατήσει περίπου μια με μιάμιση ώρα ανάλογα την ένταση της φωτιάς». Ακόμη ο κ. Φωτιάδης σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ψηθεί το αρνί όταν ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο. Τα βασικά μυστικά είναι αυτά».
Κατά το διάστημα που θα ψήνεται το αρνί, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «μπορούμε να έχουμε λίγο λίπος με λίγο λεμόνι ώστε να το ποτίζουμε συνέχεια για να μπορεί να λιπαίνεται το αρνί. Ένα τρικ που κάνουν οι Άραβες είναι να παίρνουν ένα κλαράκι από πεύκο και να βουτάνε αυτό μέσα σε ό,τι επιλέξουν και να αλείφουν με αυτό και όχι με πινέλο». «Με αυτό τον τρόπο παίρνει τη γεύση του πεύκου και δίνεται μία διαφορετική νότα στο αρνί», κατέληξε ο κ. Φωτιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το ψήσιμο στο φούρνο, εκεί ακολουθείται μία εντελώς διαφορετική διαδικασία καθώς το αρνί μαγειρεύεται συνήθως γεμιστό . «Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά βάζουν το αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια. Έχουν κάψει το φούρνο πολύ καλά και μετά το σφραγίζουν και το χτίζουν ώστε να μην μπει αέρας και καεί το αρνί , παρόλο που έχει υψηλή θερμοκρασία, καθώς επειδή υπάρχει έλλειψη οξυγόνου βοηθά στο να υπάρχει μία ισορροπία στη θερμοκρασία και να σιγοψηθεί το αρνί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης.

Ο Νίκος Φωτιάδης έχει συνδέσει το όνομα του με τα γνωστότερα και πιο πετυχημένα εστιατόρια της χώρας όπως το Βαρούλκο, η HYTRA, ο Νικόλας της Σχοινούσας, το Castello Hydra, το Meze, το Solymar, τα εστιατόρια του ομίλου Καστελόριζο, το Σουρέδικο, το See you, ο Καρχαρίας, ο Τηλέμαχος, το Dash και το Νταβαντούρι. Το 2017 έλαβε μέρος στο Food Expo 2017 στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “ Meet the Lamb” με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού αρνιού στη μεσογειακή διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια μαζί με άλλους επιφανείς σεφ και επαγγελματίες του διατροφικού τομέα έχουν δημιουργήσει μία ένωση-ομάδα την «Μπριγάδα» με στόχο να προωθήσουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα στήνοντας και στηρίζοντας την επικοινωνία της επαγγελματικής κουζίνας με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

Μη χάσετε την περιοδική έκθεση 1922
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη γιορτή της κούνιας στο Ακράσι...

Λουλούδια, χορός και ψησταριές στο αγαπητό έθιμο
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γονεϊκό στρες, άγονα επιδόματα

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γονεϊκότητας σε χρόνο και χρήμα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οχι smartphone κάτω των 13 ετών, όχι social media κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου