× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Μια τεράστια συλλογή από παραδοσιακές συνταγές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Κόλπου Καλλονής Λέσβου» του σεφ Αντώνη Βιόλατζη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Στα γευστικά μονοπάτια του κόλπου Καλλονής, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίου του «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου Καλλονής» ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης, με συνταγές εμπνευσμένες από τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ψάρια και όλο το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής του κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος μιλώντας, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για την προσπάθειά του να αποτυπώσει μέσα σε ένα βιβλίο παραδοσιακές συνταγές με αγνά υλικά του νησιού και του Κόλπου Καλλονής, σημειώνει ότι το κίνητρό του ήταν η διάσωση τεχνικών και μαγειρικών τάσεων και γεύσεων οι οποίες σχετίζονται με το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο παράγει μια σειρά από σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Τα όστρακα και τα θαλασσινά του κόλπου λόγω του πλούτου που υπάρχει στα νερά της περιοχής είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Σαρδέλες, μύδια, αχιβάδες και χτένια, υπάρχουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου, ωστόσο τα προϊόντα που παράγονται στον κόλπο Καλλονής, είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

Μέσα στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου», θα βρει κανείς πρωτότυπες συνταγές για απλά και νόστιμα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση και την ποιότητα των αλιευμάτων και όλων των υλικών που περιλαμβάνουν οι συνταγές. Θα βρει κανείς τεχνικές για να μαγειρέψει σουπιές, χάβαρα, σωλήνες και αχιβάδες. Υπάρχουν επίσης συνταγές για το καλύτερο «λεσβιακό σούσι», την παστή σαρδέλα την οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να παστώσει και να απολαύσει κανείς με λάδι και αρωματικά βότανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης στις νέες τάσεις της μοντέρνας κουζίνας και τα λεγόμενα πιάτα γκουρμέ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων αυτών με τις σύνθετες τεχνικές και τα πολλά υλικά, χάνεται το άρωμα και η γεύση του αυθεντικού υλικού. Καταλήγει δε, στο τέλος, σημείωσε να τρως ένα φαγητό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι περιέχει και πως μαγευρεύτηκε. «Η νοστιμιά και η αξία του καλού φαγητού, βρίσκεται στις γευστικές μνήμες και τα αρώματα που έχει κανείς από τον τόπο και το σπίτι του. Το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα μας. Όσο πιο αγνά και απλά είναι μαγειρεμένα τα υλικά τόσο πιο όμορφο και καθαρό είναι το αποτέλεσμα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

Μη χάσετε την περιοδική έκθεση 1922
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη γιορτή της κούνιας στο Ακράσι...

Λουλούδια, χορός και ψησταριές στο αγαπητό έθιμο
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γονεϊκό στρες, άγονα επιδόματα

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γονεϊκότητας σε χρόνο και χρήμα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οχι smartphone κάτω των 13 ετών, όχι social media κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου