× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εμβόλιο, self test και τηλε‑ιατρική «έσωσαν» την ψυχολογία μας

Η Στέλλα Σπύρου αναφέρει τα πεπραγμένα του Γραφείου Ψυχολόγων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με στοιχεία, κατά τα δύο λοκντάουν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/5/2021

Εμβόλιο, self test και τηλε‑ιατρική «έσωσαν» την ψυχολογία μας
φωτογραφία αρχείου

Και ξαφνικά θυμώσαμε, και ξαναθυμώσαμε προσπαθώντας να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας μέσω λοκντάουν, κάποιες φορές αγνοώντας ότι το ίδιο το λοκντάουν ήταν βασικός παράγοντας, παραγωγής θυμού, άσχημων προστριβών και βαριάς ψυχολογίας για να αντεπεξέλθουμε. Ζητήσαμε από το Γραφείο Ψυχολόγων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τα πεπραγμένα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να συμπεράνουμε πόσοι ζήτησαν βοήθεια, τι είδους και άλλα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψυχολόγος του Νοσοκομείου, Στέλλα Σπύρου μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι η ψυχολογία ανέβηκε με την έλευση του εμβολιασμού, των self test, ενώ η μέθοδος της τηλε-ιατρικής που έγινε αποδεκτή τόσο από τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη όσο και από τη 2η ΥΠΕ συνέβαλε στις απρόσκοπτες συνεδρίες των πολιτών με τις ψυχολόγους.

Οι φάσεις του λοκντάουν και… του πένθους

«Αν θέλουμε να δικαιολογήσουμε την πορεία των αιτημάτων στο γραφείο ψυχολόγων μπορούμε να το δούμε σε σύγκριση με τα στάδια του πένθους. Η νόσος  Covid 19 αλλά και η καραντίνα γενικά, δεν παύει να είναι πένθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη περίοδο από το Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2020 ήταν η πρώτη περίοδο αρχικής αντίδρασης στο αιφνίδιο γεγονός που αλλάζει η ζωή του ατόμου και εκεί έχουμε α) σοκ  β) άρνηση και άρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση Σε αυτή τη φάση είχαμε μια πτώση περιστατικών.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε στην αρχή του Οκτώβρη όταν  ξεκίνησε να υπάρχει η περίπτωση καινούριας καραντίνας και κορυφώθηκε το Νοέμβριο η φάση αυτή χαρακτηρίζεται με θυμό ένταση.

Μετά τα Χριστούγεννα ξεκινά η τρίτη φάση  μια σοβαρή φάση αυτή της κατάθλιψης της απελπισίας. Σε αυτό βοήθησε και το χειμωνιάτικο σκηνικό Στα άτομα που προσέρχονται παρατηρείται  εξάντληση, αυξημένη ευερεθιστότητα, νευρικότητα, φόβο για την ασθένεια, συναισθηματική απομάκρυνση από άλλους, αϋπνία μειωμένη συγκέντρωση προσοχής  και μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία αναποφασιστικότητα και μείωση επιθυμίας για εργασία. Η δουλειά με τα άτομα αυτά ήταν πολύ δύσκολη το μόνο που βοήθησε ήταν η αρχή του εμβολιασμού και η ελπίδα που άρχισε να διαφαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Μάρτιο 2021 όπου οι εμβολιασμοί αρχίζουν να διευρύνονται, τα self test αρχίζει το τέταρτο στάδιο αυτό της μερικής αποδοχής. Οι επωφελούμενοι αρχίζουν να κάνουν διεργασίες ώστε να επανέλθουν στην καινούρια πραγματικότητα», εξηγεί η κ. Σπύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το πρώτο λοκντάουν το γραφείο ψυχολόγων έβαλε μπροστά, και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου 2020 τη δημιουργία σελίδας στο facebook με με συνεχή ενημέρωση σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού. 

Μέσω της σελίδας απαντήθηκαν 23 ατομικά αιτήματα (άγχος, κατάθλιψη, υποτροπή ψυχικής νόσου), πέντε  προωθήθηκαν σε άλλες δομές μέσω του Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Λειτούργησε κλειστή ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης με 18 συμμετέχοντες και  σταθερή διαδικτυακή συνάντηση μία φορά την εβδομάδα που κράτησε μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και επαναληπτικές συνεδρίες από 11-11-2020 έως 20-12-2020. Τα θέματα που διαχειρίστηκε η ομάδα αφορούσε τα παιδιά, επικοινωνία της οικογένειας, πώς να διαχειριστούν το χρόνο δημιουργικά στην καραντίνα, διαχείριση φόβου πανδημίας κλπ. 

Στο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021 η προσέλευση των χρηστών του Γραφείου Ψυχολόγων είχε μια μείωση περίπου 60%.

Μετά το καλοκαίρι του 2020 επανήλθε στα κανονικά ποσοστά και ξεκίνησε και πάλι μια μείωση τον Νοέμβρη του 2020 κατά τη δεύτερη καραντίνα.

Το δεύτερο λοκντάουν

Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησε η ένταξη του γραφείου ψυχολόγων στις διαδικτυακές διαδικασίες τα ποσοστά επανήλθαν ξανά.   

Από τις 11 Νοεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπ όψιν την πανδημία του Covid 19, το καθεστώς της επιβεβλημένης καραντίνας αλλά ταυτόχρονα και τα αιτήματα για Ψυχολογική παρέμβαση σε επίπεδο πλέον ψυχοθεραπείας ξεκίνησε η πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεδριών Ψυχολογικής Παρέμβασης από το γραφείο Ψυχολόγων μέσω του  συστήματος τηλεϊατρικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και της 2ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά προσεγγίστηκαν διαδικτυακά :

3 περιπτώσεις πένθους ενηλίκων (2 περιπτώσεις για Covid 19)

7  περιπτώσεις ανηλίκων  με αιτήματα σκέψεις αυτοκαταστροφής, παραβατικής συμπεριφοράς, , δυσκολία προσαρμογής στο χώρο διαμονής λόγω καραντίνας. 

21 περιπτώσεις ψυχολογικής εκτίμησης ενηλίκων  μετά από παραπομπή αρμόδιου ψυχιάτρου ή μετά από δικό τους αίτημα .

14 περιπτώσεις φοιτητών μέσα από τη συνεργασία του Γραφείου Ψυχολόγων με το Συμβουλευτικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αίτημα βοήθεια να αντιμετωπίσουν την καραντίνα και την αναγκαστική τους επιστροφή στην πατρική τους εστία.

8 περιστατικά ηλικιωμένων που σε όλη την διάρκεια της πανδημίας υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία συστηματικά ανά 15 μέρες «ώστε να ενημερωνόμαστε για την κατάστασή τους ή να τους δίνουμε πληροφορίες για την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης»

Πρόληψη

Αυτό που ζητήθηκε κατά κόρον στην καραντίνα είναι τα διαδικτυακά σεμινάρια με αθρόα συμμετοχή:

1.         Σεμινάριο «Ευαισθητοποίησης σε θέματα Ψυχολογίας», πιο συγκεκριμένα «Κινηματογράφος και Ψυχολογία» προς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου όλων των Ειδικοτήτων αίτημα συμμετοχής και παρακολούθησης πάνω από 80 άτομα

2. Σεμινάριο «Συνεκπαίδευσης παιδιών σε σχολικές δομές» με συμμετοχή πάνω από 70 εκπαιδευτικούς από Λέσβο και Λήμνο

3. Παρέμβαση σε ομάδα  γονέων  με παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού ώστε να υπάρχει καλλίτερη αντιμετώπιση αυτών σε περίοδο καραντίνας

4. Παρέμβαση σε εκπαιδευτικούς με δυσκολία να διαχειριστούν παιδιά και γονείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας 13 περιπτώσεις

5. Πρόσκληση από ομάδες γονέων νηπιαγωγείων και σχολείων για συμβουλευτική αντιμετώπισης της συμπεριφοράς των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της διαδικτυακής εκπαίδευσης  3 σχολεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας