× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και αν λέω, εάν….

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Δημοσίευση 18/5/2021

Και αν λέω, εάν….

Και εάν λέω, εάν, μέσ’ τη νύχτα, τα είχε φέρει έτσι η τύχη βρε πατριώτη, και δεν είχες γεννηθεί στην Ελλάδα, στο νησί μας, στη Λέσβο και είχες γεννηθεί κάπου άλλου, πώς θα ήταν τα πράματα; Ποιος θα ήσουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν λόγου χάρη είχες γεννηθεί στην Ευρώπη, διάλεξε μια χώρα, θες τη Γερμανία; Ηγέτης της Ευρώπης, καμαρώνεις. Ποιος θα ήσουν; Θα έβγαινες στους δρόμους για να κλείσουν τα σύνορα της πατρίδας σου, πόσους ακόμα πρόσφυγες θα δεχθείτε; Εάν έχει πρόβλημα η Ελλάδα να βρει λύση μόνη της, η Γερμανία είναι μακριά. Να φύγουν επίσης και οι μετανάστες.

Γεννάνε τόσα παιδιά αυτοί οι Έλληνες και μας παίρνουν τα επιδόματα, βγάζουν τόσα χρόνια τα λεφτά στη Γερμανία και τα στέλνουν πίσω στην Ελλάδα. Αυτοί ακόμα και συντάξεις παίρνουν από τη Γερμανία και πάνε στην πατρίδα τους να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με τα λεφτά μας. Τέτοια θα έλεγες πατριώτη, σαν να σε βλέπω, σίγουρος είμαι.

Και εάν είχες γεννηθεί στο Αφγανιστάν, τι θα έκανες; Σαν να σε βλέπω γνήσιο Ταλιμπάν να φωνάζεις να φύγουν οι ξένοι, πρώτα οι Ρώσοι οι κομμουνιστές, θυμάσαι πριν 40 χρόνια; Αλλά και οι αμερικανοί, που ήταν σύμμαχοί σου αρχικά, αλλά μετά τα χαλάσατε και έβαζες βόμβες σε εγκαταστάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες είναι για το σπίτι, δεν πρέπει να κυκλοφορούν ακάλυπτες, αυτά είναι τα πιστεύω και οι παραδόσεις σας, ούτε σχολείο πρέπει να πηγαίνουν, βόμβες και στα σχολεία των κοριτσιών θα έβαζες.

Πολλοί συμπατριώτες σου, Αφγανοί, φοβούνται για τη ζωή τους και φεύγουν πρόσφυγες. 30 χρόνια τώρα φεύγουν ζητώντας καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, παρόλο που οι Ευρωπαίοι λένε τώρα ότι το Αφγανιστάν είναι ασφαλής χώρα και δεν θα τους δίνουν άσυλο. Μην γελάς, αλήθεια συμβαίνει.

Και εάν είχες γεννηθεί στη Συρία; Με ποιους θα ήσουν; Με τον ISIS να φωνάζεις ότι ένας είναι ο Θεός; Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια γράφεις κάθε μέρα στο Facebook, λογικό θα ήταν να ήσουν με τους ISIS, δημοκρατία και άλλα τέτοια δυτικά κατασκευάσματα δεν χωράν στην κοσμοθεωρία σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε βλέπω, με λύσσα να καταστρέφεις αγάλματα άλλων πολιτισμών που πέρασαν από τον τόπο σου, αρχαίων Ελλήνων ή Ρωμαίων. Άπιστοι όλοι αυτοί, προσβάλλουν τον «πολιτισμό» σου.

Θυμήσου τέτοια έκαναν και οι Χριστιανοί στον Παρθενώνα και σε τόσους άλλους αρχαίους ελληνικούς ναούς, γιατί κατηγορούν τώρα εσένα; Και βρίζεις όσους φεύγουν πρόσφυγες από τη Συρία κυνηγημένοι, τους θες εκεί να πολεμήσουν για σας στον πόλεμο. Έτσι πρέπει οι πατριώτες.

Και σπάει ο διάολος το ποδάρι του βρε πατριώτη και γεννιέσαι στην Τουρκία. Ποιος θα ήσουν; Ξεκάθαρα σε βλέπω με μια τεράστια τουρκική σημαία στο μπαλκόνι σου, στο μαγαζί δίπλα στον Κεμάλ έβαλες και μια τεράστια φωτογραφία του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη Τουρκία είναι το όνειρο σου, που θα ξεκινά από την Αλβανία, θα έχει όλη την Ελλάδα και θα φτάνει μέχρι τη Ρωσία στο βορρά και το Ιράκ στα νότια. Τόσο μεγάλη θα ήταν η χώρα σου, αλλά οι ευρωπαίοι πάντα έμπαιναν στη μέση και γλίτωναν τους Έλληνες ή τους Αρμένιους.

Καμιά φορά έγινε και το σωστό και αναπολείς τις ιστορίες του παππού και του πατέρα σου όταν σφάξατε τους Αρμένηδες το '14, όταν πετάξατε τους Έλληνες στη θάλασσα στη Σμύρνη το ΄22 ή στην Κύπρο το '74. Το θετικό είναι ότι με τους πρόσφυγες βγαίνει καλό μεροκάματο, 1500€ έφτασε να χρεώνεις το κεφάλι για να τους περνάς απέναντι στην Ελλάδα το ’15.

Τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία έπεσαν οι δουλειές, αλλά και τους λίγους που φεύγουν οι Έλληνες τους γυρίζουν πίσω, οπότε εσείς τους ξαναπερνάτε σε καλύτερη τιμή, αφού τώρα είναι πιο δύσκολο, βγαίνει πάλι ένα μεροκάματο. Δεν τους θες να μείνουν και στη χώρα σου την Τουρκία, στην τελική αυτοί θέλουν να φύγουν να πάνε στην Ελλάδα, γιατί εσύ να τους κρατάς με το ζόρι εκεί;

Ας πάρουν το δρόμο τους προς την Ελλάδα, την Ευρώπη. Και έχεις και τους άλλους που θέλουν να φύγουν πρόσφυγες, κούρδους, αριστερούς, εχθρούς του Ερντογάν, μιλάν για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία. Γελάς, στη φυλακή όλοι, μέσα. Ένας είναι ο αρχηγός, ο Ερντογάν, εάν θέλουν δικαιώματα να πάνε στη Γαλλία.

Ξύπνα, μην ανησυχείς, ακόμα Έλληνας είσαι, όνειρο ήταν.

Μπερδεμένο όνειρο φίλεμ, άκου πράματα. Τίποτα δεν άλλαξε, αλλά σκέψου λίγο, μπες στη θέση του άλλου που θα δεις αύριο στο δρόμο σου.

Ίσως να είναι καλύτερα και για σένα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας