× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από 400 συμμετοχές για το σεμινάριο παιδικού τραύματος

Διαδικτυακό και δωρεάν με καταξιωμένους επιστήμονες- Δηλώσεις συμμετοχής έως το Σάββατο το πρωί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/4/2021

Πάνω από 400 συμμετοχές για το σεμινάριο παιδικού τραύματος

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που ταλανίζει την παιδική και εφηβική ηλικία είναι το τραύμα στον ψυχισμό του παιδιού και του εφήβου. Αποτελεί απόρροια συμπεριφορών αλληλεπίδρασης με ανθρώπους από την ενήλικη ζωή αλλά και με τους συνομηλίκους, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να πληγώνεται, να νιώθει ταπείνωση, να αποστρέφεται τον εαυτό του, να εκδηλώνει φόβο, άγχος, ή μελαγχολία με ό,τι συνεπάγονται για την αναπτυξιακή του πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σωματείο HELP για το παιδί και τον έφηβο που ασχολείται με τα παιδιά εδώ και 10 χρόνια στη Λέσβο, οργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που ξεκινά το Σάββατο με επιστήμονες, όπως τον Γιώργο Νικολαϊδη, ψυχίατρο καταξιωμένο διεθνώς, αλλά και άλλους ψυχολόγους και ειδικούς.

Για το σεμινάριο που γίνεται δωρεάν και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως το πρωί του Σαββάτου, μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τον επιστημονικό διευθυντή του Σωματείου, Πάνο Τσουκαρέλλη. Πάνω από 400 συμμετοχές έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής στο [email protected]

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά με τραύμα είναι ευάλωτα και είναι πιθανό να εμπλακούν με την παραβατική συμπεριφορά, την ψυχοπαθολογία ή τη χρήση ουσιών.

Το οικογενειακό περιβάλλον επιδρά άμεσα στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού και οι οικογενειακές και κοινωνικές αναπαραστάσεις αποτελούν τρόπους μίμησης στην εξελικτική και αναπτυξιακή εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων.

Οι τραυματικές συμπεριφορές συχνά υιοθετούνται στην ενήλικη ζωή του θύματος που βίωσε το παιδικό τραύμα και επαναλαμβάνονται στην αλληλεπίδραση με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του ως μία ανεπιθύμητη πολλαπλασιαστική αλυσίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη το τραύμα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού, το οποίο συχνά καταβάλλεται από τρόμο, αδυναμία έκφρασης, απόσυρση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοεικόνα και χαμηλή αυτοαντίληψη. 

Στην ακραία του μορφή το παιδικό τραύμα είναι απόρροια κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής με συνέπεια το τραυματικό άγχος,  την εσωστρέφεια, την υποτελή συμπεριφορά και τον ψυχικό μαρασμό των παιδιών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, τα παιδιά με τραυματικές εμπειρίες, συχνά λόγω των φοβικών συναισθημάτων που βιώνουν, αδυνατούν να εκφράσουν την αντίσταση τους στην σωματική και λεκτική βία που υποβάλλονται με αποτέλεσμα το φαινόμενο της αλεξιθυμίας, δηλαδή της απουσίας δυνατότητας έκφρασης.

Το σχολείο αποτελεί έναν άλλο πυλώνα βασικής επιρροής του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στο προσωπικό των σχολικών μονάδων ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι εξειδικευμένοι  επιστήμονες, οι οποίοι διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά σε συνεργασία με τις άλλες συναφείς  υπηρεσίες της πολιτείας.

Η Help μετά από δέκα χρόνια πορείας και παρακολούθησης παιδιών, που ασχολείται μεταξύ άλλων και με το παιδικό τραύμα σε ηπιότερη ή εντονότερη μορφή, αφουγκράστηκε  την ανάγκη της κοινωνίας, των πολιτών, των γονέων, των επαγγελματιών, των φοιτητών κλπ και διοργάνωσε σεμινάριο πέντε συναντήσεων με έγκριτους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Σκοπός αυτού του σεμιναρίου  είναι να εκπαιδευτούν όσοι επιθυμούν για να συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου του παιδικού τραύματος. 

Η μέχρι τώρα εκδήλωση συμμετοχής από επαγγελματίες, γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα αυτό του σεμιναρίου, το οποίο ευελπιστούμε να αναδείξει μεθοδολογίες και τρόπους διαχείρισης του φαινομένου καθώς και προτάσεις νέων προγραμμάτων πρόληψης κατά του παιδικού τραύματος.

Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους» εξηγεί ο κ. Τσουκαρέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη