× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!»

Η Νίκη Τσιριγώτη εξηγεί στην κάμερα του «Ν» γιατί ήρθε η ώρα για μια πραγματική αλλαγή στον Δήμο Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 15/4/2019

«Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!»

Φίλοι και εχθροί παραδέχονται ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις από την θητεία της στο δημοτικό συμβούλιο ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Κατά γενική ομολογία η Νίκη Τσιριγώτη με τον συγκροτημένο λόγο της, τις αρχές και με τις καίριες παρεμβάσεις έδωσε τον αγώνα της για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων καθ’ όλη την προηγούμενη τετραετία.  Την συναντήσαμε στο γραφείο της για μια συνέντευξη που πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί.

Γνωρίζει καλά τα προβλήματα των δημοτών του Δήμου Μυτιλήνης και με συγκεκριμένο πρόγραμμα δηλώνει έτοιμη να τα αντιμετωπίσει. Άλλωστε το επιτυχημένο παράδειγμα των δημοτικών αρχών στους δήμους όπου έχει εκλεγεί η Λαϊκή Συσπείρωση όπως στην Πάτρα, την Πετρούπολη, την Καισαριανή δίνει στην Νίκη Τσιριγώτη μια ιδιαίτερη δυναμική.

Επίσης στη συνέντευξη μάς εξηγεί γιατί σε αυτές τις εκλογές άνθρωποι που δεν ανήκουν πολιτικά στο ΚΚΕ αποφάσισαν να συμπορευτούν με τη Λαϊκή Συσπείρωση και είναι ξεκάθαρη στο θέμα των συνεργασιών. «Οι συνεργασίες που εμείς κάνουμε δεν συνδέονται με εκ των προτέρων συμμαχίες με άλλες παρατάξεις σε καμία περίπτωση. Είμαστε κάθετοι ούτε τώρα ούτε στο ενδιάμεσο των δυο Κυριακών των εκλογών αλλά ούτε και μεταγενέστερα θα επιδιώξουμε συνεργασίες και τέτοιου είδους παζαρέματα» .

Στέκεται ιδιαίτερα επικριτικά σε όσους συνδυασμούς έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες θέτοντάς τους ένα ερώτημα. «Από τη στιγμή που από τώρα συνεργάζονται αντίπαλοι συνδυασμοί ή έχουν διαμορφώσει συνεργασίες για ποιο λόγο δεν κατεβαίνουν από τώρα σ ένα κοινό ψηφοδέλτιο». Κατά την κ. Τσιριγώτη αυτό αποδεικνύει και την κοροϊδία σχετικά με το τι προτάσεις και με το τι δήθεν διαφορές έχουν. «Συμφωνούν στα βασικά πολιτικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων. Μοίρασμα καρεκλών και θέσεων που φαίνεται από τώρα που μπορεί να προκύψει».

Για το προσφυγικό η κ. Τσιριγώτη επισημαίνει ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που όμως δεν λύνεται βάζοντάς τα με τα θύματα που είναι οι πρόσφυγες. Προτείνει: να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να γίνονται οι καταγραφές προκειμένου να παίρνουν τα χαρτιά τους και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσουν τα Hot spot στα οποία ζουν σ αυτές τις άθλιες συνθήκες και για όσο καιρό θα είναι εδώ να ζουν σε πραγματικά αξιοπρεπείς συνθήκες και να υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Παράλληλα επισημαίνει με νόημα ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν πολιτικά στο προσφυγικό και το αντιμετωπίζουν σαν μια λίμνη για να ψαρέψουν ψήφους. «Να δει ο κόσμος πολύ προσεκτικά όλα αυτά τα ψηφοδέλτια και τις δυνάμεις που περιλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν εκφράσει ακροδεξιές απόψεις. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να ξεπλυθούν με το να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια . Ν απομονωθούν και όσοι έδωσαν χώρο να εκφραστούν αυτές οι φωνές».

Ασκεί κριτική στους επικεφαλής των αντίπαλων συνδυασμών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αναμιχτεί στην πολιτική ζωή του τόπου. Έχουμε δείγματα γραφής τους. Έχουνε ψηφίσει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη υποψηφιότητα ο κάθε συνδυασμός εκφράζει συγκεκριμένες απόψεις και αυτό θα φαίνεται και στις τοποθετήσεις τους. Να δει ο κόσμος ότι οι περισσότεροι έχουνε διοικήσει είτε ήταν αντιδήμαρχοι είτε ήταν παλιοί δήμαρχοι και δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του νησιού μας».

Λαϊκή Συσπείρωση στη δημοτική αρχή σημαίνει για την Νίκη Τσιριγώτη προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να γίνονται έργα βιτρίνας όταν η κάθε εργαζόμενη και άνεργη μητέρα δεν δικαιούται να πάει το παιδί της στον παιδικό σταθμό είτε γιατί αποκλείεται για λόγους οικονομικούς είτε γιατί δεν έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Από την άλλη δεν καλλιεργεί και ψευδαισθήσεις λέγοντας ότι αν εκλεγεί θα λυθούν και όλα τα προβλήματα.

Πώς όμως θα διοικεί το Δήμο η Λαϊκή Συσπείρωση; Χωρίς πλειοψηφία; Όχι μας απαντά η Νίκη Τσιριγώτη. «Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις, φιλολαϊκές. Αυτές τις προτάσεις θα θέτουμε στο Δημοτικό συμβούλιο και θα καλούμε τον κάθε σύμβουλο να ψηφίσει και όποιος δεν το κάνει αυτός θα είναι υπόλογος στον λεσβιακό λαό γιατί δεν προχώρησαν οι συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Είμαστε ανοιχτοί όμως και σε προτάσεις που είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση κι εμείς δεν έχουμε σκεφτεί να εντάξουμε στο πρόγραμμα».

Τέλος η Νίκη Τσιριγώτη καλεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που δεν συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση που υπάρχει τώρα, που είναι απογοητευμένοι, που έχουν μια άποψη ότι τίποτα δεν αλλάζει να πιστέψουν ότι πραγματικά υπάρχει μια δύναμη η οποία μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα και αυτή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. «Θα συνεχίσουμε στην μέχρι τώρα ρότα ή θα κάνουμε την αλλαγή. Αυτή τη φορά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η αλλαγή. Οι κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα η νεολαία να μην κάτσουνε στον καναπέ. Να ορθώσουν το ανάστημα τους. Να διεκδικήσουν πραγματικά τη ζωή που μας αξίζει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ