× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην κλείσει ο υποδειγματικός “παλιός” Καρά‑ Τεπές»

Επιστολή «Συνύπαρξης» στον υπουργό Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2020

«Να μην κλείσει ο υποδειγματικός “παλιός” Καρά‑ Τεπές»
φωτογραφία αρχείου

Επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη απέστειλε η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ζητώντας να αναθεωρήσει την απόφασή του να κλείσει τη δημοτική δομή του Καρά- Τεπέ που λειτουργεί από το 2016 υποδειγματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα η «Συνύπαρξη» αναφέρει:

«1) Η δομή αυτή παρέχει αξιοπρεπή φιλοξενία σε άτομα με ειδικές ανάγκες ( χρονίως πάσχοντες, τραυματίες, άτομα με βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση, εξαιρετικά πολυμελείς οικογένειες κ.α.). Είναι ακατανόητο, παράλογο και απάνθρωπο αυτοί οι άνθρωποι να πεταχτούν κυριολεκτικά στο αφιλόξενο και εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον του προσωρινού καταυλισμού στο πεδίο βολής, μαζί και οι ευάλωτοι του ΕΣΤΙΑ. Αισθανόμαστε ντροπή και μόνο που το σκεφτόμαστε.

2) Απεναντίας, στο βαθμό που αποχωρούν άτομα από τη δομή, μπορούν να μεταφέρονται από το πεδίο βολής σε αυτήν πρόσωπα που χρειάζονται ειδική φροντίδα ( εγκυμονούσες, οικογένειες με βρέφη, άλλες ευαίσθητες περιπτώσεις) μακριά από το άγος που επιφυλάσσει η αναγκαστική εκ των πραγμάτων διαβίωση στον νέο καταυλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Γνωρίζετε ότι η δομή λειτουργεί υποδειγματικά με την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συμβολή, τον μόχθο και τις δαπάνες έγκυρων μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον έλεγχο της πολιτείας. Δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο. Είναι το καλύτερο κέντρο φιλοξενίας στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς κοινότητας. Η ύπαρξή του είναι τιμή για τη Λέσβο και ταυτόχρονα φύλλο συκής για την ελληνική πολιτεία, αν λάβουμε υπ' όψιν τις συνθήκες διαβίωσης άλλων καταυλισμών. Ποτέ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του δεν προξένησε την παραμικρή όχληση ή δυσφορία, όπως άλλωστε και οι διαμένοντες σε σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

4) Γνωρίζουμε καλά ότι έχετε δεχθεί επανειλημμένα φορτικές εισηγήσεις του δημάρχου Μυτιλήνης για το κλείσιμο της παραπάνω δομής και την κατάργηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην πόλη. Τα θέτει μάλιστα ως όρο προκειμένου να "συζητήσει" για την κατασκευή νέου ΚΥΤ.Ο κύριος δήμαρχος, για ιδιοτελείς λόγους που δεν είναι της παρούσης, έχει επενδύσει σε αυτούς τους "στόχους" σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερόντων του, ανάγοντας το προσφυγικό και την αντιμετώπισή του ως θεραπεία διά πάσαν νόσον του δήμου του, με αιχμή την κατάργηση ενός πρότυπου κέντρου φιλοξενίας .Η αποδοχή τέτοιων εισηγήσεων θα είναι πλήγμα για τον ορθολογισμό και τον ανθρωπισμό και έπαινος του ακραίου λαϊκισμού, του κυνισμού και της μισαλλοδοξίας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλούμε να κινητοποιήσετε όλα τα αποθέματα ψυχραιμίας, ευθύνης και λογικής που διαθέτετε. Η έκτακτη κατάσταση που προέκυψε από την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια επιβάλλει την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβολή μιας τέτοιας απόφασης. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν στο μέλλον, μπορείτε να επανέλθετε. Έχουμε τη γνώμη ότι αν κάποια στιγμή θα ήταν δυνατή η κατάργηση  όλων των προσφυγικών δομών στη Λέσβο, αυτή του Κέντρου φιλοξενίας ευάλωτων στον Κ. Τεπέ θα έπρεπε να είναι η τελευταία.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Πελοποννήσιοι τιμούν τον Καραβόγιαννο

Το Σάββατο 25 Μαΐου στο πάρκο Καραπαναγιώτη στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Νέο ασθενοφόρο απέκτησε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η Οργάνωση AHEPA κάλυψε το κόστος ανακαίνισης και εκτελωνισμού ασθενοφόρου που βρίσκονταν στο Τελωνείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο

Για τον νευροχειρουργό Βασίλη Κοντογιάννη, τους συνεργάτες ιατρούς καθώς και τον φυσικοθεραπευτή Ιωσήφ Γαληνό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ